Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Banke daju 150 mil. eura

Povjerenik pojasnio hoće li tražiti savjete od Todorićeve uprave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na dva odvojena sastanka premijera Andreja Plenkovića s dobavljačima i kreditorima Agrokora dogovoreno je da se već danas nastavi s isporukom robe te da banke osiguraju koncernu "injekciju" od 150 milijuna eura.

U koordinacijskom odboru financijskih vjerovnika Agrokora su: Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka.

Pročitajte i ovo Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..." Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s kreditorima Agrokora kazao je kako predstavnici banaka podržavaju zakonski okvir Vlade koji se primjenjuje za izlazak iz krize.

"Dogovor je i potvrda spremnosti banaka da daju novi kredit za Agrokor koji bi omogućio izvanrednom povjereniku da osigura poslovanje, isplatu dobavljača i plaće radnika do Uskrsa. Iznos kredita bio bi do 150 milijuna eura, popodne će se definirati uvjeti oko toga. Treće je pitanje mjenica - banke su izrazile razumijevanje za posebnost tog problema, a iskoristit ćemo mehanizme da onaj koji je bio krajnji korisnik ta sredstva i vrati", kazao je Plenković.

Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke, koji je govorio u ime šest banaka najvećih kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju restrukturiranje Agrokora.

"Banke su dogovorile da će osigurati dodatnu likvidnost u visini od 150 milijuna eura. Ono što je najvažnije, ukoliko nastavimo ovim putem i osiguramo likvidnost i povjerenik priredi dobar program restrukturiranja, cijela priča oko Agrokora ići će u dobrom smjeru. Imat ćemo profesionalan i partnerski pristup," poručio je Živaljić.

Nije želio komentirati problem s mjenicama - o kojem je iznosu riječ kao niti smatra li da su one dug dobavljača ili Agrokora već je medije u uputio na povjerenika Agrokora.

"Mjenice su složena situacija u odnosu na banke i dobavljače. Kreditori su izdali priopćenje da će s dobavljačima tražiti optimalno uređenja odnosa s klijentima", kazao je Živaljić.

Na pitanje koliko će članova imati vjerovničko vijeće, Plenković je kazao da će u njemu biti banke koje su jako izložene i domaće banke.

"Od pet članova bit će dva člana iz reda banaka. Male banke trebale bi kontaktirati s povjerenikom, koji će pokrenuti suradnju i s njima. Vrlo je izgledno da će se ići i prema tom koraku, jer to može pomoći kompaniji da normalno posluje", dodao je Plenković.

Trebaju li Todorić i Uprava Agrokora dolaziti na posao?

Ono što se pitaju mnogi nakon imenovanja povjerenika u Agrokoru je hoće li Ivica Todorić i ostali članovi uprave i dalje ostati na svojim mjestima. Ante Ramljak razbio je sve sumnje - uprava Agrokora sada je on. Na pitanje hoće li ih zadržati kao savjetnike, odgovorio je: 

"Normalno je da ću ih koristiti za neke stvari, da mi razjasne neke ugovore, ali da li će dolaziti na posao...Mislim da neće biti potrebno".

Na sastanku dobavljača Agrokora s premijerom Plenkovićem i suradnicima dogovoreno je da će u trgovine Konzuma i Mercatora krenuti isporuka robe te da će svježi novac od banaka prvo dobiti oni dobavljači koji su u blokadi.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak ujutro imenovala izvanrednog povjerenika za Agrokor, Antu Ramljaka. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene