Na dva odvojena sastanka premijera Andreja Plenkovića s dobavljačima i kreditorima Agrokora dogovoreno je da se već danas nastavi s isporukom robe te da banke osiguraju koncernu "injekciju" od 150 milijuna eura.


U koordinacijskom odboru financijskih vjerovnika Agrokora su: Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria) AG i Zagrebačka banka.

Vezani članci Razgovor Roberta Anđušića i premijera Plenkovića VIDEO Taksist se u Dubrovniku obrušio na premijera Plenkovića i ministra Butkovića: "Mi smo prosjaci Europske unije" Premijer Andrej Plenković Plenković u Dubrovniku: "Suradnja Hrvatske i Mađarske potrebnija je mađarskoj strani"

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka s kreditorima Agrokora kazao je kako predstavnici banaka podržavaju zakonski okvir Vlade koji se primjenjuje za izlazak iz krize.

"Dogovor je i potvrda spremnosti banaka da daju novi kredit za Agrokor koji bi omogućio izvanrednom povjereniku da osigura poslovanje, isplatu dobavljača i plaće radnika do Uskrsa. Iznos kredita bio bi do 150 milijuna eura, popodne će se definirati uvjeti oko toga. Treće je pitanje mjenica - banke su izrazile razumijevanje za posebnost tog problema, a iskoristit ćemo mehanizme da onaj koji je bio krajnji korisnik ta sredstva i vrati", kazao je Plenković.

Miljenko Živaljić, predsjednik uprave Zagrebačke banke, koji je govorio u ime šest banaka najvećih kreditora Agrokora, kazao je da banke podržavaju restrukturiranje Agrokora.

"Banke su dogovorile da će osigurati dodatnu likvidnost u visini od 150 milijuna eura. Ono što je najvažnije, ukoliko nastavimo ovim putem i osiguramo likvidnost i povjerenik priredi dobar program restrukturiranja, cijela priča oko Agrokora ići će u dobrom smjeru. Imat ćemo profesionalan i partnerski pristup," poručio je Živaljić.

Nije želio komentirati problem s mjenicama - o kojem je iznosu riječ kao niti smatra li da su one dug dobavljača ili Agrokora već je medije u uputio na povjerenika Agrokora.

"Mjenice su složena situacija u odnosu na banke i dobavljače. Kreditori su izdali priopćenje da će s dobavljačima tražiti optimalno uređenja odnosa s klijentima", kazao je Živaljić.

Na pitanje koliko će članova imati vjerovničko vijeće, Plenković je kazao da će u njemu biti banke koje su jako izložene i domaće banke.

"Od pet članova bit će dva člana iz reda banaka. Male banke trebale bi kontaktirati s povjerenikom, koji će pokrenuti suradnju i s njima. Vrlo je izgledno da će se ići i prema tom koraku, jer to može pomoći kompaniji da normalno posluje", dodao je Plenković.

Trebaju li Todorić i Uprava Agrokora dolaziti na posao?

Ono što se pitaju mnogi nakon imenovanja povjerenika u Agrokoru je hoće li Ivica Todorić i ostali članovi uprave i dalje ostati na svojim mjestima. Ante Ramljak razbio je sve sumnje - uprava Agrokora sada je on. Na pitanje hoće li ih zadržati kao savjetnike, odgovorio je: 

"Normalno je da ću ih koristiti za neke stvari, da mi razjasne neke ugovore, ali da li će dolaziti na posao...Mislim da neće biti potrebno".

Na sastanku dobavljača Agrokora s premijerom Plenkovićem i suradnicima dogovoreno je da će u trgovine Konzuma i Mercatora krenuti isporuka robe te da će svježi novac od banaka prvo dobiti oni dobavljači koji su u blokadi.

Vlada je na sjednici u ponedjeljak ujutro imenovala izvanrednog povjerenika za Agrokor, Antu Ramljaka. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju