Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O dogovoru s bankama

Dobavljači nakon velikog sastanka: Izdržat ćemo još 24 sata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici koordinacije proizvođača i dobavljača Agrokora dali su zajedničku izjavu ispred tvrtke Alca u Zagrebu.

"Okupili smo se po n-ti put i u stavovima smo isti kao i prije nekoliko dana, a to je da dobavljači ne snose štetu. U razgovoru s bankama jesmo, ali nismo postigli dogovor", rekao je generalni direktor Dukata Alen Fontana.

Pročitajte i ovo Veliki dobavljači Agrokora (Foto: Dnevnik.hr) Završio sastanak u krašu Dobavljači Agrokora podržat će nagodbu, ali imaju i uvjet za Izvanrednu upravu Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

Fontana je naglasio da ukoliko se danas u tijeku dana ne postigne dogovor s bankama dobavljači više neće moći nastaviti s dostavom robe. "Ako se danas ne postigne dogovor, prihvatit ćemo bilo kakvo rješenje koje će brzo rješiti situaciju. Ovo nije pitanje jedne kompanije, ovo je pitanje lanca od 100.000 ljudi. Najveći kamen spoticanja je u regresnim pravima financijsko-robnih mjenica, ukoliko kompanija ne podmiruje dug, jest teret dobavljača, koji nisu u mogućnosti to financirati", rekao je Fontana, dodavši kako se nisu susreli s Antoniom Alvarezom.

"Obzirom da je vremena malo i ja sam jedini rekao da su dobavljači jedini koji upumpavaju novac u kompaniju koja je danas u poteškoćama, danas odgovorno tvrdim da to više nije održivo. Stoga, ukoliko se danas u tijeku dana ne postigne nekakav dogovor s bankama, mi ćemo prihvatiti bilo kakvo rješenje, koje će u brzom vremenu pomoći dobavljačima da opstanu", poručio je Fontana.

24 sata do najcrnijeg scenarija

U to rješenje spada i takozvani lex Agrokor, dodao je Fontana.

Na pitanje novinara o podnošenju zahtjeva za pokretanjem stečaja nad Konzumom, Fontana je rekao da je doznao iz medija te da ne može komentirati taj slučaj. Samo je ponovio da dobavljači žele riješiti svoj egzistencijalni problem.

"To nije održivo. Govorim o 24 sata. Onda kreću obustave, onda kreće lanac pa je onda poslije pitanje koga ćemo reanimirati", zaključio je Fontana.

Tko je profitirao na mjenicama?

"HGK podržava sve navedene zaključke i slažemo se s njima. Naši dobavljači su bili prisiljeni uzimati te mjenice, a najveći profit od toga su uzimale faktoring kuće", rekao je Ivan Škorić, potpredsjednik HGK za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo. Škorić je rekao da nitko nije za rješenje da Agrokor ide u stečaj.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić izrazio je zadovoljstvo da su u razgovore uključeni i mali poljoprivrednici i OPG-ovi. "Nadamo se da ćemo ovaj problem rješiti puno lakše zajedno nego odvojeno", rekao je Brlošić.

Sindikat PPDIV-a: Idući petak ćemo vidjeti koliko je Alvarezova poruka bila značajna

"Od početka ove krize sindikat PPDIV-a je direktno uključen u pregovore i dogovore te sklapanje sporazuma što je prije moguće, kako s dobavljačima, tako i s kooperantima, a isto tako i s menadžmentom i Upravom Agrokora", poručio je Denis Paradiš, šef sindikata PPDIV-a.

"Vremena nema, vremena je vrlo malo. U Agrokoru je zaposleno 40.000 ljudi, koji idući tjedan, prije Uskrsa, očekuju svoju plaću", dodao je.

Podjsrtio je da dobavljači i kooperanti zapošljavaju i dodatnih do 100.000 ljudi. "To su velike brojke i tu se ne radi o malom sustavu, maloj priči. Tu se radi o gospodarstvu Republike Hrvatske za koje moramo poduzeti apsolutno sve da bi se u što kraćem roku postigao dogovor, da bi ljudi dobili svoje plaće i da bi se roba nastavila slijevati u Konzum", naglasio je Paradiš.

Komentirao je poruku Antonija Alvareza III. radnicima Agrokora. "Ta poruka je u redu, no da li ona nešto znači i da li ima novca, to ćemo vidjeti vrlo brzo, već idući tjedan. Ponavljam, plaća u Agrokorovim tvrtkama bi trebala biti 15., a to je subota. Znači u (idući) petak bi trebala biti plaća, tako da vidjet ćemo koliko njegova poruka ima značaja idući tjedan u petak", zaključio je Paradiš.

Dodao je kako sindikat nije bio na razgovoru s Alvarezom. Kao rješenje za skidanje blokada tvrtki Paradiš vidi povlačenje mjenica ali je istaknuo da je pitanje kako i na koji način će to napraviti država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene