Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks 2

Krivi za kupovanje i prodaju ispita!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši prodekan zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dražen Badanjak i glavni posrednik u kupoprodaji ispita na tom fakultetu Mladen Budor nepravomoćno su danas na zagrebačkome Županijskom sudu u slučaju 'Indeks 2' osuđeni na bezuvjetnu zatvorsku kaznu: Badanjak na 10 mjeseci, a Budor na dvije godine i deset mjeseci.

Presudom sudskog vijeća pod predsjedanjem sutkinje Koraljke Umči Badanjku je izrečena i sigurnosna mjera zabrane profesorskog rada od pet godina, a Budoru će se oduzeti 124.000 kuna, koliko je 'zaradio' na kupoprodaji ispita koje su studenti plaćali od 200 do 700 eura. U tijeku je čitanje presude ostalim optuženicima, među kojima je još devetero profesora, službenica studentske referade i 20 posrednika, studenata i članova njihovih obitelji.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Osim Badanjka, nepravomoćno je na zatvorske kazne od šest mjeseci do dvije godine osuđeno još osam profesora, a svima njima izrečena je petogodišnja zabrana profesorskog rada. Oslobođena je jedino profesorica Marina Manucci.

Badanjak i Budor već su krajem svibnja nepravomoćno osuđeni u slučaju 'Indeks 1' zbog nezakonitih upisa studenata na bezuvjetne kazne od dvije i pol godine te godinu i pol dana zatvora.

Samo čitanje nepravomoćne presude i njezina obrazloženja trajalo je gotovo tri sata, a sutkinja Koraljka Bumči među ostalim je istaknula kako činjenica da su i roditelji studenata uključeni u podmićivanje profesora dovoljno govori o percepciji javnosti o stanju na Fakultetu prometnih znanosti. Nakon izlaska iz sudnice USKOK-ova odvjetnica Sani Ljubičić rekla je da će se žaliti na oslobađajući dio presude, a ostalo će razmotriti i zatim odlučiti o mogućoj žalbi.

Badanku i Budoru druga nepravomoćna presuda za korupciju

Na čitanju presude pojavila se polovica optuženika, među kojima je bio bivši prodekan Badanjak. Glavni posrednik Budor nije se pojavio. Po Zakonu o kaznenom postupku optuženici ne trebaju doći na čitanje presude. Badanku i bivšem prodekanu i glavnom posredniku Budoru to je druga nepravomoćna presuda zbog korupcije. Krajem svibnja u slučaju 'Indeks 1' zbog primanja mita za nezakonite upise na fakulteta osuđeni su na dvije i pol te godinu i pol bezuvjetnog zatvora.

Dva prvostupanjska postupka za korupciju na zagrebačkom Fakultetu prometnih znanosti su završena, no na jesen se mogu očekivati i novi jer je USKOK krajem lipnja podnio još tri istražna zahtjeva kojima se za korupciju terete 33 osobe. Na jesen se nastavlja i suđenje u postupku 'Indeks 3', u kojem je za kupoprodaju ispita na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu optuženo devetero profesora i još 14 osoba. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene