Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pijani policajac koji je s 2 cijela 06 promila alkohola u krvi prije nekoliko dana prouzročio lančani sudar, samo je jedan u dugom nizu djelatnika MUP-a koji su se ogriješili o zakon. Posljednjih godina pojedini 'čuvari pravde', krali su, krijumčarili, silovali, pa čak i ubijali.


Smrskani mercedes potpuno pijanog policajca, smrskana Opel Astra, 38-godišnjakinje koju je teško ozlijedio, zaletjevši se u nju dok je čekala na semaforu. S druge strane, na splitskom županijskom sudu, nepravomoćno je osuđeno dvoje bivših policajaca zbog primanja mita, na jednu i tri godine zatvora uvjetno. To su samo prošlotjedni primjeri kršenja zakona onih koji bi ga trebali štiti.

Vezani članci Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Šef Službe kriminaliteta droga otkrio koliko su zaplijenili ove godine: "To je višemilijunska vrijednost. Ali za nas hrvatske policajce oduzeta droga je smeće" Slika nije dostupna Irak: Čak 500 zatvorenika pobjeglo iz dva zatvora!

'U svakom slučaju riječ je o događajima koji nanose štetu ugledu policije', rekla nam Ivana Modrić iz ravnateljstva policije. I dok ih je u cijeloj 2008-oj godini bilo manje od 140, samo u prvih 6 mjeseci 2009., više od 180 puta policajci su kažnjeno gonjeni. Pod ravnateljskom palicom Vladimira Fabera policija se žešće, nego ikad prije, obračunavala s prekršiteljima zakona u svojim redovima. Možda i u ovoj statistici leži razlog njegove smjene.

U četiri godine zbog zločina otkaze dobilo 400 policajaca

'Samim brojem podnijetih prekršajnih i kaznenih prijava kao i provedenim stegovnim postupcima protiv policijskih službenika, možemo reći da se policija suočava i s takvim policijskim službenicima' dodala je Modrić. Više od 400 policajaca u posljednjih pet godina udaljeno je iz službe zbog počinjenih zločina, silovanja, ubojstava, razbojstva, zloporabe droge i drugih. No, uspjeh je nemjerljiv, jer nikada sa sigurnošću ne može biti utvrđeno koliko korumpiranih policajaca još ordinira. A 'čuvara reda' drastično nedostaje.

'Kad mi kao građani zovemo policiju onda čovjek pita, gdje je policija, a radi se o tome da policije nema nikada dovoljno', istaknuo je Dubravko Jagić iz Sindikata policije. Iz sindikata uvjeravaju kako je samo Zagrebu potrebno još najmanje tisuću, a cijeloj Hrvatskoj, više od četiri tisuće plavaca za održavanje reda i mira, no mnogi vjeruju da nije stvar u brojkama.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju