Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bizarne zapljene

Vjerovali ili ne: Ovo je treći najunosniji biznis na svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SAD zahtijeva od Varaždinskog suda da im izruče Bavarca Franka Herberta Horza koji je bio pritvoren prije tri mjeseca u Varaždinu.

Frank Herbert je jedan od najvećih krijumčara zaštićenih životinjskih vrsta. U SAD-u je za njim raspisana tjeralica još 1992. godine. Nakon droge i oružja, ugrožene životinje najunosniji su ilegalni biznis na svijetu.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Zaplijenjena lažna roba Tri glavna punkta Što se sve može pronaći u carinskom skladištu? "Sve se može falsificirati"

Međunarodni švercer životinja s tjeralica u varaždinskom je pritvoru. Organizirani kriminalci ugrožene i zaštićene životinje nabavljali su u Africi, Madagaskaru, Australiji i Americi te ih švercali preko europskih zračnih luka.

Od kameleona, kornjača, boa i udava do smrtonosnih zmija. Sve to vide naši carinici na Plesu.

'Najčešće smo imali otkrivene divlje kornjače, čančare i razne reptile, a životinje su uglavnom žive', kaže Jozo Vrbić. Međutim, životinje ponekad nalaze i uginule. 'U jednoj putničkoj torbi gospodina našli smo kornjače u malim kutijicama, neadekvatno spremljene, tako da je većina bila uginula', objašnjava Vrbić.

Ptice se krijumčare cestovnim prijevozom. Jedna od bizarnijih zaplijena bile su skupocjene papige u čarapama. Svaka vrijedi oko 1000 eura. Krijumčarenje životinja vrijedno je 10 milijardi dolara godišnje i treći je najunosniji biznis. Na prvome mjestu nalazi se trgovina drogom i oružjem.

>> Britankama u prtljazi našli kokain vrijedan 15 milijuna kuna!

Bilo je i slučajeva zaplijene zmija otrovnica na što su carinici bili iznenađeni. Neke životinje postaju kućni ljubimci, neke specijaliteti, neke suveniri, a neke odjevni predmeti.

Njihovi organi pak postaju lijekovi, poput mljevenog roga nosoroga koji navodno liječi tumore i kilogram je skuplji od kilograma zlata, ili pak medvjeđe žući koja liječi oči te sušenog penisa tigra koji liječi impotenciju.

Što su više krijumčarene, to su bliže istrijebljenju, a što su bliže istrijebljenju to su skuplje na crnom tržištu. Zaradom od trgovine slonovima i nosorozima financirale su se mnoge istočnjačke terorističke akcije, južnoafričke pobune i ratovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene