Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plan štednje

Kreću otkazi: Iz javnih i državnih službi treba otići oko 30.000 ljudi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz javnih tvrtki i državnih službi ukupno treba otići i do 30 tisuća ljudi. Tvrtke su do 1. listopada morale Vladi dostaviti planove investicija, ali i smanjenja broja radnika.

Počelo je čišćenje prekobrojnih željezničara. Sindikati smatraju da se ne reže na pravoj strani. 'To su na stotine direktora, koji već godinama primaju plaću, a ništa ne rade. Isto tako imamo i preveliki broj sindikalaca na broj zaposlenih. I tu se radi o milijunskim iznosima. Znači, prvo je slučaj trebalo riješiti na taj način i onda vidjeti tko je stvarni tehnološki višak', kaže Nenad Mrgan, iz Sindikata strojovođa hrvatskih željeznica.

Pročitajte i ovo Magdalena Komes Spomenula i Milanovića Komes odgovorila Čačiću: “Nulta tolerancija na korupciju proizlazi iz stranačke vertikale i to mu smeta“ Ilustracija Reakcija na komentare premijera Čačić se obrušio na Plenkovića: "On je bio debelo u komunističkom gnijezdu kad su mene osudili"

Vlada je ponudu dala svima: Tko dobrovoljno ode, dobit će i do 200 tisuća kuna otpremnine! Za pravnike je to politički, a ne poslovni potez Vlade. 'Prava stvar kod otkaza je da je to zapravo jednostrana odluka, a ne stvar sporazuma. U protivnom, ako postoji dobrovoljnost i sporazum, onda to nije otkaz. Tada je otkaz u biti fingiran i zapravo ne bi trebao vući sve one povlastice, koje postoje u slučaju otkaza prema Zakonu o radu', kaže Viktor Gotovac, s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Uz stimulativne otkaze Vlada planira poticati i odlazak u mirovinu kako bi se riješila oko 30 tisuća prekobrojnih radnika na proračunu. U idućim godinama iz obrazovnog sustava otići će oko 9000 osoba. Iz zdravstva oko 6000.

>> U samo pet mjeseci: Unatoč zabrani država zaposlila 4.500 ljudi!

Ministarstvo unutarnjih poslova napustit će 2 i pol tisuće radnika, Hrvatsku elektroprivredu 3300. Hrvatske šume imaju oko 2000 tisuće viška zaposlenih, a cestari zajedno oko 1500.
Te brojke nisu objavljene na jednom mjestu, ali su ih u različtim situacijama iznosili ministri.

Lista uspješnih državnih poduzeća u uštedama još nema iako je najavljeno objavljivanje početkom ovog mjeseca. 'Nama treba otprilike 15 do 20 dana, ako smo vrlo uspješni, ako smo izuzetno dobro organizirani. A jesmo. Trebamo prikupiti i analizirati te podatke, sistematizirati ih', kazao je Radimir Čačić.

Sistematizacije nije bilo godinama. Za radnike će ona sada biti bolna, a za državu skupa!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene