Nakon dva mjeseca ljetnog odmora zastupnici se vraćaju u saborske klupe i odmah kreću s pitanjima članovima Vlade. Zastupnici već najavljuju burnu jesen. Morat će i sami pojačati tempo rada, kreće potpuna informatizacija Sabora, a stroža su im i pravila za putovanja kako novac iz proračuna ne bi trošili lagodno kao do sada.


Svjetla sabornice pale se u petak, a pred zastupnike dolazi premijer Andrej Plenković s ministrima.

Vezani članci Policajci, ilustracija MUP se oglasio o slučaju Njonjo - Pajser: Objasnili protokol postupanja sa štićenim osobama Putovanje Europom (Foto: Getty Images) ''Izbjegavajte nebitna putovanja'': Europa će dobiti i tamnocrvene zone, one će imati posebna pravila

Izvučen je redoslijed postavljanja zastupničkih pitanja.

"Ima 39 prijavljenih zastupnika koji će postavljati svoja pitanja Vladi", kaže Goran Jandroković, predsjednik Sabora.

Nakupilo se mnogo tema tijekom ljeta.

"Vjerujem da će biti više prekida, ima puno otvorenih političkih pitanja", smatra Zlatko Hasanbegović, Klub zastupnika NZH.

"Moramo biti oštriji, konkretniji, i moramo biti takvi da ljudi prepoznaju u SDP-u alternativu", kaže saborski zastupnik Goran Maras.

Zastupnike će dočekati novo ruho dijela ureda, ali i dvorane u kojoj najčešće imaju konferencije za medije.

Novitet su i stalci za prijavnice za raspravu, ali i to da će prijavnice biti gotovo jedini papir u upotrebi.

"Ako želimo kurikularnu reformu provoditi po školama, moramo je provoditi i u saboru. Nadam se da će svi zastupnici prihvatiti da moraju funkcionirati na jedan novi način", kaže Tomislav Panenić, saborski zastupnik.

Zastupnike čekaju i preciznija pravila oko troškova putovanja. Neki su iz proračuna uzimali i novac za izlete.

"Bilo je nekih iznimaka gdje su postojala neka putovanja za koja sam, kao predsjednik sabora, smatrao da nisu primjerena, da su izazivala nepotrebne troškove, a nisu imala korist za Hrvatsku", kaže Jandroković.

Sada je precizirano tko, gdje i koliko puta može putovati. A precizniji je i dnevni red kako bi se zastupnici mogli pripremiti za rad. Njihova je odgovornost da svojim konkretnim radom opravdaju povjerenje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr