Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od sljedećeg tjedna

Kreće obnova kuća s poplavljenih područja: Moguća kroz TRI MODELA, evo koja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Model obnove kuća na poplavljenim područjima biti će drukčiji od poslijeratne obnove, priopćeno je iz ministarstva.

Obnova obiteljskih kuća i drugih zgrada na poplavljenim područjima provodit će se po bitno drukčijem modelu od poslijeratne obnove pa nije potrebno da građani podnose zahtjev za obnovu uz mnoge prikupljene dokumente, rekao je danas u Drenovcima zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir.

Pročitajte i ovo Prizori iz Dubaija jako nevrijeme FOTO/VIDEO Dubai paraliziran poplavama: Apokaliptični snimci potopa, grad u potpunom kaosu Obnova u Karlovcu - 4 Brojne štete FOTO Pogledajte kako izgleda Karlovac, građani očajni zbog radova: "Došlo je do nevjerojatnih oštećenja u staroj zaštićenoj povijesnoj jezgri"

Građevinska inspekcija: 596 zgrada na poplavljenom području označeno je opasnima

Kako je objasnio Uhlir, taj posao umjesto građana odradit će država, a vlasnici objekata jedino moraju potpisati izjavu da dopuštaju radove na obiteljskoj kući.

Predstavljajući načelnicima općina Drenovaca, Gunje i Vrbanje, predstavnicima županije, članovima Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje i pročelnicima upravnih odjela za gospodarstvo te predstavnicima Hrvatskoga Crvenog križa program obnove i saniranja posljedica katastrofe u Vukovarsko-srijemskoj županije koji je izradilo Ministarstvo graditeljstva, Uhlir je rekao kako su svi objekti predviđeni za obnovu svrstani u četiri kategorije, a obnova je moguća kroz tri modela.

Za kuće prve i druge kategorije vlasnici mogu odlučiti da ih, umjesto države, sami obnove uz isplatu novca. Za prvu kategoriju oštećenja isplaćuje se odšteta od 40.000 kuna, a za drugu kategoriju 70.000 kuna, i to dvokratno.

Ženi kojoj je kuća poplavljena premijer rekao: 'Meni je pukla cijev u kući prošle godine'

Ako građevinska inspekcija procijeni da kuću treba rušiti, gradit će se nova kuća tako da se za jednu do dvije osobe ostvaruje pravo na 55 metara četvornih stambenog prostora, za tri do četiri osobe 70, a za pet i više osoba 85 metara četvornih.

Ono što je posebice važno jest da po tom zakonu građani koji su pogođeni poplavom na obnovu svojih domova za potrebnu dokumentaciju neće potrošiti nijednu kunu, rekao je, dodajući kako zakon predviđa da se obnavljaju oni objekti za koje vlasnici imaju dokazivo vlasništvo ili imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na određenoj adresi.

Po njegovim riječima, slijedi identifikacija svih korisnika obnove, vlasnika sa svojim prebivalištima, pozivanje tih ljudi da dođu potpisati izjave za obnovu u nazočnosti javnog bilježnika i - kada to učine - ministrica će donijeti odluku za svaku kuću koja ide u obnovu.

'Sljedeći tjedan počinjemo obnovu onih zgrada koje su se same urušile, a onda ćemo kontinuirano uvoditi izvođače radova kako budemo prikupljali izjave od građana', rekao je Uhlir i dodao kako građevinske inspekcije još nisu ušle u Gunju, a nisu pregledani ni Račinovci.

Rekao je i kako je od 2500 oštećenih kuća građevinska inspekcija pregledala oko polovice, a opasnima za život procijenjeno je oko 600 kuća, ali one sve ne bi trebale biti za rušenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene