Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predjednik Koordinacije židovskih općina Hrvatske i Židovske općine Zagreb dr. Ognjen Kraus danas je na komemoraciji u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta (Jom Hašoa) kod spomenika Mojsiju na zagrebačkom groblju Mirogoj upozorio na probleme povrata oduzete i otete židovske imovine.


'O problemu povrata ne možemo reći ništa pozitivno. Sve više postaje jasno da nam se oteta imovina ne želi vratiti i da je to projekt začet samim zakonom o povratu imovine', rekao je Kraus.

Vezani članci Slika nije dostupna Komemoracija u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta Slika nije dostupna Slučaj 'makarske svastike': Maturanti se ispričali, židovska zajednica traži očitovanje ministarstva

>> Papa: Izraz židovi ne označuje izraelski narod općenito

Smatra da se već dvadeset godina raznim manipulacijama, poluistinama i otezanjem izbjegavaju obveze pravne države prema Židovima.

'U državnim institucijama uglavnom nailazimo na zatvorena vrata, sustavno se zaobilazi Židovska općina Zagreb i Koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj', istaknuo je Kraus. Ocijenio je kako se odnos prema Židovima žrtvama holokausta izražava na puko formalnoj razini, sudjelovanjem na različitim komemoracijama i danima sjećanja, kada slušamo, kako je dodao, o pijetetu i žaljenju zbog svega što je bilo.

'Bilo bi dobro da Hrvatska taj problem riješi prije ulaska u EU'

Kraus je upozorio i da je mrtvo slovo na papiru ostala i edukacija o holokaustu, a iz toga je 'izbačena' i Židovska općina Zagreb. 'Očito je i to nečiji projekt', rekao je .

'Želimo i zahtjevamo da se to promijeni. Bez povrata imovine nismo u stanju realizirati niti jedan važniji projekt, bilo da je riječ o socijalnim ili kulturnim programima te izgradnji u Praškoj o kojoj se godinama govori', istaknuo je Kraus. Smatra kako bi bilo dobro da je taj problem Republika Hrvatska riješila prije ulaska u EU, gdje vrijede odavno donesene konvencije i zakoni koji se tiču povrata židovske imovine. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju