Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otvoreno pismo Upravi Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac nakon Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj uputila je danas i Židovska vjerska zajednica Bet Israel koja također ističe da je razočarana zlouporabom nedavne komemoracije u Jasenovcu, no oni kao krivca prozivaju vodstvo zagrebačke Židovske općine.


Koordinacija židovskih općina jučer je prosvjedovala zbog promjene protokola na komemoraciji, zbog čega je zagrebački nadrabin Zvi Eliezer Alonie odustao od svoje molitve nakon obavijesti da će prije njega moliti rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don.

Vezani članci Frank-Walter Steinmeier (Foto: AFP) Njemačka, Austrija i Izrael poslali poruku za obljetnicu Kristalne noći, dana koji je prethodio holokaustu: "Sram me..." Veleposlanik Države Izrael Ilan Mor Izraelski veleposlanik: ''Treba se boriti protiv antisemitizma i mržnje koji se, poput virusa, šire svijetom''

Zajednica Bet Israel ističe da su promjene izvršene tjedan dana prije komemoracije, neposredno nakon što su primili pozivnicu u kojoj su vidjeli da je Alonie "zabunom naveden" prije njihova rabina u popisu molitava.

- Tužno je što se osoba koju glavna rabinska organizacija ne priznaje za rabina, kao i osoba koja je pod bojkotom jer je osumnjičena da je krivotvorila potpis glavnog rabina Jeruzalema na lažnoj rabinskoj diplomi, uopće usudila govoriti o kvalifikacijama rabina dr. Da-Dona te o njegovoj kompetenciji, navodi u otvorenom pismu glasnogovornica
Bet Israela Jasminka Domaš.

Ističu i da Zvia Eliezera Aloniea rabinom ne smatraju Glavni rabinat Izraela, Konferencija europskih rabina i Ortodoksna rabinska konferencija Njemačke, a svoje tvrdnje potkrepljuju i pismima tih organizacija.

Dodaju da je Kotel Da-Don član Svjetske i Europske rabinske
konferencije te jedini rabin u Hrvatskoj kojega priznaje Glavni
rabinat Izraela.

- Molitva koju je čitao ove godine ista je ona molitva koju je čitao i tijekom proteklih osam godina u Jasenovcu i ista ona molitva koju čitaju i mole svi židovski vjerski vođe diljem svijeta na Dan sjećanja na žrtve holokausta. 

- To su molitve koje je sastavio Glavni rabinat Izraela i zato je svako nijekanje kompetencije rabina Da-Dona jednostavno nedopustivo, ističu u Bet Israelu.