Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Novi sukob Bet Israela i Židovske općine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otvoreno pismo Upravi Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac nakon Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj uputila je danas i Židovska vjerska zajednica Bet Israel koja također ističe da je razočarana zlouporabom nedavne komemoracije u Jasenovcu, no oni kao krivca prozivaju vodstvo zagrebačke Židovske općine.

Koordinacija židovskih općina jučer je prosvjedovala zbog promjene protokola na komemoraciji, zbog čega je zagrebački nadrabin Zvi Eliezer Alonie odustao od svoje molitve nakon obavijesti da će prije njega moliti rabin vjerske zajednice Bet Israel Kotel Da-Don.

Pročitajte i ovo Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Zajednica Bet Israel ističe da su promjene izvršene tjedan dana prije komemoracije, neposredno nakon što su primili pozivnicu u kojoj su vidjeli da je Alonie "zabunom naveden" prije njihova rabina u popisu molitava.

- Tužno je što se osoba koju glavna rabinska organizacija ne priznaje za rabina, kao i osoba koja je pod bojkotom jer je osumnjičena da je krivotvorila potpis glavnog rabina Jeruzalema na lažnoj rabinskoj diplomi, uopće usudila govoriti o kvalifikacijama rabina dr. Da-Dona te o njegovoj kompetenciji, navodi u otvorenom pismu glasnogovornica
Bet Israela Jasminka Domaš.

Ističu i da Zvia Eliezera Aloniea rabinom ne smatraju Glavni rabinat Izraela, Konferencija europskih rabina i Ortodoksna rabinska konferencija Njemačke, a svoje tvrdnje potkrepljuju i pismima tih organizacija.

Dodaju da je Kotel Da-Don član Svjetske i Europske rabinske
konferencije te jedini rabin u Hrvatskoj kojega priznaje Glavni
rabinat Izraela.

- Molitva koju je čitao ove godine ista je ona molitva koju je čitao i tijekom proteklih osam godina u Jasenovcu i ista ona molitva koju čitaju i mole svi židovski vjerski vođe diljem svijeta na Dan sjećanja na žrtve holokausta. 

- To su molitve koje je sastavio Glavni rabinat Izraela i zato je svako nijekanje kompetencije rabina Da-Dona jednostavno nedopustivo, ističu u Bet Israelu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene