Bager, ilustracija
Bager, ilustracija Foto: Getty Images

Njemački mediji pišu o "bager-bandi" koja je u toj zemlji krala bagere i druge građevinske strojeve, prebacivala ih u Hrvatsku, a onda iz Hrvatske prodavala po čitavom svijetu. Ukradene bagere i grupu koja ih je krala pronašla je detektivska agencija.


Skupina kradljivaca djelovala je u južnoj Njemačkoj. Lokalna policija još radi na istrazi sudionika kriminalne organizacije koju su mediji nazvali "bager-banda". Detalje o krađama otkrila je detektivska agencija iz grada Perleberga.

Vezani članci Krađa slatkiša Što to ima u ljudima tužno? I djeca i odrasli preko vikenda su krali glavom bez obzira, pogledajte svirepe lopove Kradljivac, ilustracija Kradljivci vrebaju na grobljima: Policija upozorava na opasne situacije

Šteta koju je ova "bager-banda" napravila utajama i krađama iznosi između tri i pet milijuna eura. Ukradeno je desetak bagera i mnoštvo građevinskih strojeva.

Kradljivci su na ime registrirane tvrtke mobilnim telefonima iznajmljivali građevinske strojeve ili ih krali. Prevezli bi ih u Sloveniju, potom u Hrvatsku. Iz Hrvatske su ih prodavali po cijelom svijetu.

Četiri ukradena građevinska stroja otkrivena su nedavno u Hrvatskoj uz pomoć GPS sustava kojima su strojevi zaštićeni. Kradljivci su vrlo vjerojatno znali za zaštitu GPS sustavima i odmah ju uklanjali sa strojeva, no neki od građevinskih strojeva su, pretpostavlja se, bili zaštićeni s više GPS odašiljača koje kradljivci nisu našli.

U Njemačkoj ima još kriminalnih organizacija koje kradu građevinske strojeve, piše Deutsche Welle. Strojeve kradu najčešće subotom u noći, ili iznajmljuju čime dobivaju na vremenu za pripremu prijevoza izvan zemlje.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju