Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što nakon osnovne?

Kraj školske godine: Srednjoškolci osmašima nudili svoje škole

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bliži se kraj školske godine. Za osmaše počinju slatke brige - koju srednju odabrati? Kako bi im pomogli, srednjoškolci su na glavnom zagrebačkom trgu predstavili posebnosti svojih škola. Kreativnosti nije nedostajalo.

Geodeti s tamburicama, prirodoslovci s kosturima, dimnjačari sa znanstveno-fantastičnim vozilom. Od ranog jutra srednjoškolci su dozivali osmaše i pomagali im u odabiru buduće škole.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirujuća činjenica "Može doći do moždanog i srčanog udara": Sve više mladih konzumira ovu vrstu pića u jednoj županiji Slika nije dostupna Zaradili ocjenama Kako su HGSS-ovci s Brača djeci iz Petrinje uzvratili gostoprimstvo: "Bili smo smješteni u školi. Prekrasno su nas primili". Zbog toga su ih zvali na tjedan za pamćenje

'Škola je super, imamo tjedan škole, tjedan prakse. To je trogodišnja strukovna škola, plaće su nam dobre, zanimanje je traženo', rekao je Domagoj iz Industrijske građevinske škole koji se školuje za dimnjačara. 'Kad nas vidite, morate se uhvatiti za gumb i onda ćete imati više novaca i sreće', rekao je Karlo, također budući dimnjačar.

>> 'Djeci u školi treba omogućiti razgovore o seksu'

S druge strane reklamirala se Škola za medicinske sestre, Vinogradska. Anatomija im je jača strana, što su i pokazale. Gužva na njihovom štandu odala je velik interes. 'Medicinska škola, to je humano zvanje. Dobre su plaće, traženo je to. Po novom obrazovanje traje pet godina. Kvalitetna škola, kvalitetni profesori', rekla je Barbara.

Osmaše privlačila 71 škola

Koja boja rumenila na licu, kakvo sjenilo? Odgovor daju kozmetičari. Uz kvalitetne profesore, kažu, nauče sve od A do Ž kozmetičarske abecede. 'Od izrade kozmetičkih preparata kao što su kreme, losioni, maske do stručnih predmeta kao što je primijenjena kozmetika gdje se uči aromaterapija, eterična ulja', ispričala je Petra.

71 srednja škola svim je silama pokušavala privući osmaše. Neki su plesali, neki pjevali, a neki crtali. 'Učenici se u toj školi opuste, otvore prema tom drugom svijetu, svijetu mašte', rekao je Tin iz Škole za primijenjene umjetnosti. Otvoreno i veselo na štandu VII. gimnazije. Plakatom nekadašnjih učenika, danas uspješnih imena privlače osmaše.

'Na dobrom je glasu, ima puno zgodnih cura', rekao je Dinko. Osmaši su bili i više nego zadovoljni viđenim. 'Tražila sam i ispitivala kakvi su programi, i našla sam neke škole koje mi se sviđaju', rekla je jedna osmašica.

Ove godine neće biti male mature. 'Čekamo i mišljenje stručnjaka da li se djecu isplati izlagati dodatnom stresu, ali ove godine sigurno ne', rekao je Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i sporta. Srednjoškolci su obavili svoju zadaću. Koliko uspješnu pokazat će upisi u lipnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene