Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svi su zadovoljni

Kraj crnog tržišta plavog dizela: 'Pametne kartice pravi pogodak'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jahtaši su desetljećima lagodno živjeli i plovili kupujući plavi dizel namijenjen ribarima i seljacima. Naime, zbog rupa u zakonu država je na plavom dizelu izgubila milijardu kuna.

I onda je uvedena pametna kartica. Nakon mjesec dana primjene nema drame, zadovoljni su i seljaci i ribari, a proračun se više ne potkrada. Ilegalno točenje plavog dizela posljednjih mjesec dana gotovo je nemoguće. Zahvaljujući pametnim karticama država više neće imati milijunske gubitke. 'Mislim da je to pravi pogodak, da je to pametna stvar i ja mislim da će se to vidjeti do kraja godine, gdje je curjela ta nafta i što smo napravili sve skupa s tim karticama. Računam da je u redu,' rekao je profesinalni ribar Ante Butkov.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Konobar Ugostitelji zadovoljni Revolucija u ugostiteljstvu: Na napojnicama su se gubile tisuće eura, ali stigla je jedna važna promjena

Poput ribara i seljaci su zadovoljni novim načinom kontrole. Više ih se neće moći optuživati za šverc. 'Za sada smatram da će kartice biti dobre. Vrijeme će pokazati u roku par mjeseci, najkasnije do kraja nove godine. Nadamo se da će se u pola smanjiti potrošnja plavog dizela i da će to biti na realnoj osnovi ono što koristi poljoprivreda,' rekao je Stanko Zdravčević iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje. Dok jadranska flota propada, tisuće litara dizela namijenjenog ribarima i seljacima završilo je u jahtama i kamionima. U državni se proračun na godinu slijevalo oko 100 milijuna kuna manje.

>> Ribari najavili veliki prosvjed

'Zbog izbjegavanja uvođenja ovog efikasnog sustava kontrole, naglašavam, stradao je državni proračun, novac poreznih obveznika, ali i sami ribari kroz veću cijenu goriva,' rekao je Petar Baranović, predsjednik udruženog sindikata ribara. Službene potvrde o istragama zasad nema, no navodno su se neke manje ribe već uhvatile u mrežu. Djelatnici benzinskih crpki pod posebnom su prismotrom. 'Mislim da će se skinuti ljaga i sa poljoprivrednika koje su mnogi označavali kao te koji su, dakle, ostvarivali prava mimo zakona,' rekao je Mladen Pavić, glasnogovornik ministarstva poljoprivrede i ribarstva. Pametnim karticama država će sačuvati stotine milijuna kuna, pa će imati i mogućnost smanjiti cijenu plavog dizela. Taj potez mogao bi spasiti flotu od 3.000 ribarica, jer ni ovogodišnji ulov ribe ne obećava blistavu budućnost.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene