Morski pas kod Sumartina?
Morski pas kod Sumartina? Foto: Čitateljica, Dalmacija News

Na videu snimljenom u Sumartinu vidi se nešto što liči na peraju. Čitateljica koja je sve snimila misli da se radi o morskom psu.


 "Ajme, vidi ga, dolazi", čuje se na snimci koju je u Sumartinu na otoku Braču snimila čitateljica portala Dalmacija News

Vezani članci Zbog prijave nezakonitih legalizacija objekata, načelniku Milne na Braču prijete smrću - 6 Zbog prijave nezakonitih legalizacija objekata načelniku Milne na Braču prijete smrću: "Još samo jednom progovori, zakopat ćeš i dijete u crnoj rupi" Slika nije dostupna Bahata vožnja: Zabili se gumenjakom u Jadrolinijin trajekt

Na snimci se vidi kako blizu njihova broda iz mora viri i oko njih pliva peraja pa čitateljica pretpostavlja kako je riječ o morskom psu. 

No stručnjak s Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže kako vjerojatno ipak nije riječ o morskom psu. 

"Iako je snimka nedovoljno kvalitetna za detaljniju i sigurniju determinaciju prema morfološkim karakteristikama i načinu plivanja jedinke izglednije je da bi se na snimci mogao nalaziti iglan ili iglun", objasnio je David Udovičić, magistar biologije i ekologije mora.

"Prema riječima ribara u posljednje je vrijeme u Jadranu zamjetno veća pojavnost iglana. Poznat nam je veći broj ulova i snimki od ove godine, a u svibnju ove godine je objavljena snimka jedinke ove vrste u uvali Trstena na Braču. Postoji i atraktivna snimka snimljena lani u Virskome moru, temeljem koje je također jedinka greškom determinirana kao morski pas", kaže Udovičić. 

Dodaje kako ni jedna od ove dvije vrste nije opasna za plivače, ali i da bi pomoću bolje snimke lakše bilo odrediti vrstu.

U Jadranu inače živi 30-ak vrsta morskih pasa.