Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nevjerojatna neodgovornost

Kradu oznake za mine da im ne ulaze na posjed

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branje šparoga postaje, izgleda, sve opasnije za život. U zadarskom kraju nezamisliva borba berača. Kako bi spriječili druge da ulaze na njihova zemljišta, vlasnici kradu upozorenja za opasnost od mina i postavljaju ih na svoje parcele. Opasna minska polja tako ostaju neobilježena.

Oznake minskih polja nestaju. Kradu ih berači kako bi označili svoja zemljišta i tako spriječili druge da im otmu zaradu. 'Tabla ako nije na svom mjestu potencijalno može ugroziti nekoga na terenu', kaže Josip Čerina, predstojnik podružnice HCR Zadar. Ovisno o količini, šparoge na tržnici stoje od 15 do 50 kuna. Mnogima preskupo. No, za berače mala cijena s obzirom da svakodnevno riskiraju život. Ponekad je nemoguće znati gdje su mine, jer upravo u sezoni šparoga ljudska glupost doseže vrhunac.

Pročitajte i ovo Novi znak na slovenskim cestama - 3 Mijenjaju se pravila Planirate na put u susjedstvo? Vlada mijenja prometne znakove, objavljeno koje su novosti Slika nije dostupna Nova prijetnja Voda nosi mine na već razminirana područja?

Djelatnici HCR-a svakodnevno odrađuju sizifovski posao. A oznake se kradu i zbog praktičnosti u poljodjelstvu. 'Naišli smo na stupove gdje su bili u voćnjaku ili je okućnica i žica na ogradama stavljana na te stupove', opisuje Čerina. Tijekom posljednjeg obilaska terena, na 273 pozicije nedostajalo je 67 oznaka. Počinitelje je teško pronaći. No, policija ne posustaje.

'Jučer smo dobršili kriminalističko istraživanje na 30-godišnjakom koji se sumnjiči da je na području Vrane u travnju ove godine otuđio dva metalna stupa i dvije table sa upozorenjima opsanosti od mina', kaže Sandra Poljak Jurinčić, glasnogovornica PU zadarske. Skladište HCR-a polako se prazni. Upozorenja i kazne do 10 tisuća kuna čini se nisu dovoljne, a za tragediju je dovoljan samo trenutak nepažnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene