Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar ima novi problem

Pacijenti dobivaju SMS-ove s nepoznatog broja: "Svjedočimo najvećem skandalu zloupotrebe osobnih podataka u hrvatskom zdravstvu"

Lucijan Vukelić (Foto: Dnevnik.hr)
Lucijan Vukelić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lucijan Vukelić (Foto: Dnevnik.hr) Lucijan Vukelić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Petar Vušković (Foto: Dnenvik.hr) Petar Vušković (Foto: Dnenvik.hr) Foto: Dnenvik.hr +0 Josip Perić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Uz sve probleme koje ima u resoru, ministar zdravsta Milan Kujundžić mora rješavati i slučaj krađe osobnih podataka.

Tisuće pacijenata koje čekaju ugradnju koljena dobili su SMS kojim ih netko upozorava da ne idu na operacije u javne bolnice jer im tamo, tvrdi, ugrađuju proteze sumnjive kvalitete. Krađom osobnih podataka pacijenti su zgroženi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Slika nije dostupna objava u srijedu Neslužbeno doznajemo da će Vili Beroš zamijeniti Milana Kujundžića: ''Ako premijer potvrdi mene, ja ću biti sretan''

"Upravo svjedočimo najvećem skandalu zloupotrebe osobnih podataka u hrvatskom zdravstvu. Neobično je i jako zastrašujuće da pacijenti s nepoznatog broja dobivaju poruke" kazao je Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata. A poruka ih upozorava da ne vjeruju javnom zdravstvu jer proteze koje ugrađuju nisu sigurne.

Iz HZZO-a umiruju građane. "Sve što se nalazi na našem tržištu prošlo je sve certifikate. Imaju i Europske komisije i HALMED-a", objašnjava Lucijan Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Javno zdravstvo, uvjerava, uz to ima čitav niz prednosti nad privatnim. "Kao ortoped, mogu poručiti da sigurno mogu imati apsolutno povjerenje u javnozdravstveni sustav jer broj proteza, broj operacija koji se radi sigurno je mnogo veći nego u nekim drugim ustanovama", dodaje Vukelić.

Upravo u te druge ustanove kao i u liječnike koji rade i javno i privatno, između ostalog, sumnjaju iz Udruge pacijenata. "Jedan je scenarij da su neke privatne osobe došle na nezakonit način do njihovih podataka preko bolnica i javnih ustanova i stekli time financijsku korist, ili je možda stvarno riječ o nekom zviždaču", objašnjava Josip Perić iz Udruge za promicanje prava pacijenata.

Ovaj propust nije iznenađenje

Nije tajna da cijeli zdravstveni sustav škripi pa ni ovaj propust za mnoge nije iznenađenje. "Vrlo vjerojatno nisu proveli čitav niz organizacijskih, tehničkih mjera zaštite osobnih podataka", objašnjava Petar Vušković, stručnjak za zaštitu osobnih podataka.

I ministar priznajeda je informatički sustav bolnica zastario i vrijeme je za nadogradnju. "Podaci se čuvaju u bisovima pojedinih bolnica i odjelima koji se tim bave. Istražit ćemo i ja vjerujem da će se pronaći tko je dao te podatke", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Cijeli slučaj nakon službene će prijave istraživati Agencija za zaštitu osobnih podataka. "Agencija može tražiti pomoć drugih institucija, ili ako nije u nadležnosti agencije, agencija će proslijediti na nadležno postupanje nadležnim tijelima, policiji i državnom odvjetništvu", objašnjava Petra Papić, viša savjetnica u Agenciji za zaštitu osobnih podataka.

Curenje podataka u ovom slučaju nije jedini problem. "Drugi je problem ovog incidenta što se širi panika u javnosti da državne bolnice nisu sigurne i da sve treba preusmjeriti u privatno. Naravno, to nije točno, ali očekujem da ministarstvo učini dodatni iskorak i konkretnim podacima dokaže da su sve hrvatske javne bolnice sigurne", poručio je Željko Jovanović iz saborskog Odbora za zdravstvo.

Kazne za krivce variraju od upozorenja do novčanih kazni koje ovise o visini njihovih prihoda. I Udruga pacijenata i Agencija za zaštitu podataka sve koji su dobili navedeni SMS pozivaju da im se jave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene