Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posao vrijedan 100 milijuna kuna

Kotromanović dogovorio remont i modernizaciju svih tenkova T-84

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na splitskoj vojnoj izložbi ASDA 2013 ministar obrane Ante Kotromanović potpisao je pismo namjere o modernizaciji i remontu svih tenkova T-84 koji se nalaze u posjedu MORH-a

Ministar obrane Ante Kotromanović i predsjednik uprave “Đuro Đaković Holdinga” Vladimir Kovačević danas su u sklopu vojne izložbe “ASDA 2013” u Splitu u Spaladium areni potpisali pismo namjere o suradnji na održavanju i modernizaciji tenka T-84 kojim se, kako je rečeno, "predviđa generalna revizija", tj. remont svih takvih tenkova koje posjeduje MORH.

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Istraga pada i remonta zrakoplova - 3 ZAVRŠEN I OČEVID NA KIOWI Iz MORH-a potvrdili da od 10 helikoptera koji su bili na remontu u Rusiji trenutno čak 5 nije u funkciji

“Mi moramo remontirati sve naše tenkove i to će biti vrijednost oko 100 milijuna kuna. Nakon toga dobit ćemo puno modernije, sposobnije i operativnije tenkove nego što ih imamo sada, a ‘Đuro Đaković’ će dobiti reference i sposobnost tako da to možemo plasirati i u druge zemlje”, rekao je ministar Kotromanović. Dodao je kako je danas na izložbi “ASDA 2013” u Splitu razgovarao s izaslanstvima “više zemalja s istoka” koja su pokazala zanimanje za poslove “Đure Đakovića”.

>> Josipović otvorio vojnu izložbu i gledao pokaznu vježbu

Ministar je objasnio da nakon pisma namjere slijede dogovori o okvirnom sporazumu s tvrtkom “Đuro Đaković” te da bi remont tenkova MORH-a mogao trajati četiri ili pet godina. “Na ovaj način ‘Đuro Đaković’ dobiva posao, ali i kompentencije na tržištu, a to je interes svih nas”, istaknuo je ministar Kotromanović.

Na pitanje što će se dogoditi s tenkovima nakon remonta, ministar Kotromanović odgovorio je kako “idu u operativnu uporabu Hrvatske vojske i ostaju nama”.

Vladimir Kovačević istaknuo je kako će posao na temelju današnjeg pisma namjere značiti dodatnu afirmaciju za "Đuru Đakovića". "Mi smo proizveli ove tenkove i nadam se da će MORH biti zadovoljan i nakon njihove modernizacije i remonta", rekao je Kovačević i dodao kako se nada da će modernizirani tenk T-84 uz borbeno oklopno vozilo na svjetskom tržištu biti drugi izvozni konkurentni proizvod "Đure Đakovića".

Za kuvajtsku vojsku proizvedeno 149 tenkova

Podsjetio je kako su za kuvajtsku vojsku proizveli 149 tenkova te da su tijekom Zaljevskoga rata pružali potporu u njihovu održavanju. Po Kovačevićevim riječima, modernizacija i remont tenkova "kvalificirat će tvrtku i u Kuvajtu, ali i na nekim drugim tržištima koja imaju istu potrebu".

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kovačević je rekao kako će “Đuro Đaković” prilagoditi svoje kapacitete i zapošljavanje radi modernizacije i remonta tenkova MORH-a te da se trenutačno razgovara o remontu 44 tenka, a više će ih biti podvrgnuto modernizaciji nakon što ih se pregleda.

Dodao je kako većinu tenkova treba razmontirati da bi se vidjelo što je potrebno za remont.

Kako je priopćio MORH, "Đuro Đaković" je tvrtka s više od 30 godina iskustva u proizvodnji i održavanju borbenih oklopnih vozila i tehnike. Od 80-ih godina prošlog stoljeća do danas proizvela je više od 700 tenkova M-84. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene