Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probna iskapanja

Ups! (Ne)očekivano otkriće u masovnoj grobnici u Gračanima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je na svojim internatskim stranicama kako je na području Gračana provelo potrebna istraživanja zbog indicija da je tamo masovna grobnica iz Drugog svjetskog rata i naglasilo kako je postupkom istraživanja utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

Prilikom infrastrukturnih radova u Gračanima pojavile su se indicije o postojanju masovne grobnice pa je provedeno terensko istraživanje i probno iskapanje žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji Gračansko Dolje u naselju Gračani u Gradu Zagrebu, navodi ministarstvo.

Pročitajte i ovo Tomo Medved Svakome se dogodi Ima li nezadovoljnih u HDZ-u? Odgovor Tome Medveda mogao bi vas nasmijati Tomo Medved i Ivana Kopčić - 2 Točkasta koalicija HDZ za parlamentarne izbore najavio točkastu koaliciju, Medved otkrio s kim HDZ sigurno neće razgovarati

Dodaje kako je istraživanje organizirano temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kako je utvrđeno kako su pronađene kosti životinjskog porijekla.

U postupku probnog iskapanja sama lokacija dodatno je pretražena georadarom i cadaver psima, specijalno obučenima za traganje posmrtnih ostataka, prilikom čega nisu pronađeni posmrtni ostaci te saznanja o postojanju masovne grobnice na toj lokaciji nisu potvrđena, dodaje se. Lokacija je vraćena u prvobitno stanje te izvođač nastavlja sa započetim infrastrukturnim radovima navodi Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Istraživanja o masovnim grobnicama provode se i dalje

Ono naglašava kako nastavlja kontinuirano prikupljati saznanja i provoditi terenska istraživanja o mogućim masovnim grobnicama na području naselja Gračani.

Ministar branitelja Tomo Medved u 14. ožujka je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici.

"Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je tada Medved. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene