Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traži se masovna grobnica

Gračani: Na radovima za novu žičaru pronađene ljudske kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela su probna iskapanja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja u naselju Gračani u podsljemenskoj zoni, jer su prilikom radova na novoj žičari građevinski radnici naišli na kosti.

Ako se probnim iskapanjima potvrdi postojanje masovne grobnice, pristupit će se ekshumaciji. Isto tako, tvrde u Ministarstvu branitelja, postoji 100-tinjak svjedočanstva građana o 800 zakopanih tijela na lokaciji u Gračanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Odbačeno tijelo Strašan zločin u susjedstvu: Šetači pronašli ljudske kosti, velika potraga za 38-godišnjim ubojicom Ilustracija on ne vidi ništa sporno Doktor priznao da je u dvorištu zakopao kosti žrtve Srebrenice, a njegovo je objašnjenje skandalozno

Ministar branitelja Tomo Medved u utorak je u zagrebačkim Gračanima obišao lokaciju na kojoj se provodi terensko istraživanje i probno iskapanje kako bi se utvrdilo nalaze li se tamo posmrtni ostaci žrtave iz Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te kazao kako će probna iskapanja pokazati radi li se o masovnoj grobnici.

Riječ je o lokaciji na kojoj su prilikom infrastrukturnih radova pronađene kosti, a Medved u izjavi kaže da ne žele nagađati radi li se o masovnoj grobnici. "Zbog indicija koje su povezane s našom nadležnosti pokrenuli smo probno iskapanje kako bi se utvrdilo radi li se o masovnoj grobnici", rekao je Medved dodavši da se iskapanja izvode u skladu sa zakonskim ovlastima i u suradnji s MUP-om, Ministarstvom obrane, Županijskim sudom.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale od jučer, naime, organizira i koordinira ovo terensko istraživanje i probno iskapanje na temelju Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

"Postoje šire indicije da je područje Gračana u vrijeme Drugog svjetskog rata bilo mjesto niza zločina, pa nismo isključili mogućnost da se masovna grobnica nalazi na toj poziciji. U skladu sa zakonskim ovlastima, uz kvalitetnu suradnju sa svim relevantnim službama, za sada smo pokrenuli probno iskapanje. Za sada ne želimo nagađati je li riječ o masovnoj grobnici. Ako se pronađu kosti postupit ćemo u okviru protokola, ako ne, omogućit ćemo investitoru da nastavi svoj rad", rekao je Medved. (B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene