Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izjavila je u ponedjeljak u Bukureštu da nije točno upoznata s izjavom predsjednika SDSS-a Vojislava Stanimirovića o ratu Vukovaru, ali je dodala da će o njoj razgovarati s koalicijskim partnerima i naglasila kako je povijesna činjenica da je Vukovar bio žrtva agresije i da je poznato tko su agresori.


Na novinarsko pitanje poslije Dunavskoga summita u Bukureštu da komentira izjave Vojislava Stanimirovića za nedjeljno izdanje beogradske 'Politike' o tome kako rat u Vukovaru nisu počeli Srbi te kako je u vukovarskoj bolnici bilo vojnika, a ne samo bolesnika i ranjenika, premijerka Kosor rekla je kako nije stigla pročitati integralnu verziju te izjave, ali će o njoj 'razgovarati s koalicijskim partnerima'.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Vukovarski vodotoranj - 2 Prestižno društvo: Vodotoranj u Vukovaru stao uz bok Eiffelovom tornju te velebnom Burj Khalifi iz Dubaija

Kosor je upozorila na 'činjenice' u vezi s opsadom i vremenom nakon pada Vukovara u studenome 1991. 'Povijesna je činjenica da je Vukovar bio žrtva krvave agresije i poznato je tko su agresori', rekla je. 'Poznata je činjenica da su u bolnici bili ranjeni branitelji, za to postoje mnogi dokazi na temelju ekshumacije Ovčare, gdje su pronađene mnoge šipke i zavoji koji su pripadali ranjenicima'.

'Međutim, da to i nije tako', rekla je, 'da mnogi hrvatski branitelji i nisu bili ranjenici, nesporna je činjenica da se ondje dogodila egzekucija i monstruozan zločin koji se apsolutno ničim i nikada ne može opravdati'. 'Pripadnici bilo koje vojske na svijetu, u svim ratovima, po svim konvencijama, imaju pravo na zaštitu i nikoga se na tako svirep način ne smije smaknuti', rekla je Kosor.