Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna štednja

Kosor na sastanku kod predsjednika Mesića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Javnost je šokirana Vladinom objavom kako je u državnim tvrtkama stanje dobro!

Takvim je izjavama čini se nezadovoljan i predsjednik Mesić koji i dalje inzistira na sankcijama za odgovorne u nadzornim odborima te u svojim izjavama Vladu oštro kritizira. Po drugi put u deset dana predsjednik je razgovarao s premijerkom u četiri oka, a sastanak je počeo jučer u šest sati poslijepodne.

Pročitajte i ovo Naftna platforma Geofizički podaci Hrvatska i Kanada zajedno će tražiti naftu i plin: Grade se četiri nove bušotine Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom"

To je nastavak razgovora od prošlog tjedna gdje su pretresali gotovo sve aktualne teme u zemlji. Između ostalog pričali su i o državnim gubitašima. Predsjednik inzistira da se napravi revizija svih javnih tvrtki i nadzornih odbora. Isto tako traži da se kazne članovi nadzornih odbora koji nadziru tvrtke gubitaše jer on smatra kako su i oni krivi za postojeću situaciju. A način na koji se u Hrvatskoj biraju ljudi u nadzorne odbore, tvrdi Mesić, nije Europska praksa jer onaj tko sjedi u vlasti, po europskim pravilima, ne sjedi u nadzornom odboru. Tijekom susreta, premijerka Kosor i predsjednik Mesić razgovarali su o dnevno-političkim temama i o imenovanju novih veleposlanika u okviru redovitih rotacija u diplomatsko-konzularnim predstavništvima

'Najavila sam uvođenje reda'

Oštra je prema premijerki i oporba koja direktno optužuje ministre za kriminal. Hoće li biti smjena i štiti li Vlada članove nadzornih odbora - premijerka nam je odgovorila u Varaždinskim toplicama. Tvrtke odnosno trgovačka društva u pretežitom državnom vlasništvu ostvarila su do sada uštedu od milijardu i 400 milijuna kuna, izjavila je u Varaždinskim Toplicama predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, dodajući kako je na početku svog mandata najavila uvođenje reda u tim tvrtkama i to je ono što, kaže, čini.

Odgovarajući na pitanja novinara istaknula je da su i predsjednici nazornih odbora tih tvrtki rekli kako je treći ovogodišnji rebalans, drugi u njezinom mandatu, postavio temelje za lakše dobivanje kredita radi rješavanja pitanja nelikvidnosti. 'Pitanje nelikvidnosti stavili smo u realan okvir i većina trgovačkih društava plaća svoje obaveze u roku', rekla je Kosor. 'Kad riješimo pitanja dugovanja INE moći ćemo reći da većina trgovačkih društava u vlasništvu države stoji na stabilnim nogama. Upravo rješavamo i to dugovanje. Tražila sam da se ono rješi do izrade proračuna za sljedeću godinu', rekla je premijerka Kosor.

>> 'Javna poduzeća nisu kriminalne organizacije'

Svi moraju provoditi odluke Vlade

'Želimo napraviti reda u 'svojem dvorištu' i na tome ćemo ustrajati. Svi oni koji to neće moći ili iz nekog razloga ne žele, morat će otići', zaključila je premijerka Kosor koja je u Varaždinskim Toplicama otvorila 7. savjetodavno-zdravstveni simpozij Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) I. skupine. Na pitanje novinara o tome štiti li članove Vlade RH koji sjede u nadzornim odborima, premijerka Kosor je istaknula kako ne sjede u tim odborima samo članovi Vlade RH, te kako je i na jučerašnjoj Vladinoj sjednici od njih zatražila da u svom radu u odborima provode odluke koje se donesu na Vladi.

Naručila izvješće o HEP-u

Na novinarski upit o aktivnostima DORH-a i USKOK-a u javnim poduzećima premijerka je izjavila kako je pravosuđe u Hrvatskoj samostalno, no, kada je riječ o HEP-u Kosor je istaknula da je od resornog ministarstva naručila izvješće i analizu o poslovanju koje će biti gotovo kroz nekoliko dana. Na upit smiju li ministri davati izjave 'kako će kriminala uvijek biti', premijerka Kosor je odgovorila kako to pitanje treba uputiti onima koji su to izjavili, ali i da se nikada ne smije stati u borbi protiv korupcije i kriminala. 'Poruka koju moramo poslati je da se nikome protuzakonite radnje neće tolerirati', zaključila je Kosor.  Možda bi sada kada je Vlada tako blizu riješenju nelikvidnosti i izlazu iz krize, mogla ukinuti krizni porez koji tereti plaće svih zaposlenika s primanjima većim od 3.000 kuna. Na pitanje ne dolazi li do smjena jer štititi članove Vlade, premijerka je odgovorila: 'Kao što znate u nadzornim odborima nisu samo članovi vlade. Ja znam da javnost katkada očekuje da se nešto napravi preko noći, ali sve treba biti podvrgnuto analizi.' (I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene