Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana sjednica Vlade

Kosor: Ili reforme za bolji život ili pad bez kraja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka poručila da je Hrvatska pred 'novom prekretnicom koja glasi - ili reforme za bolji život svih, ili pad kojem se ne vidi kraja'.

 U povodu Dana državnosti Vlada je danas održala svečanu sjednicu na kojoj su, uz premijerku i ministre, bili i predsjednik Republike Ivo Josipović te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a premijerka je sa sjednice još jednom zatražila potporu za provođenje mjera iz vladina Programa gospodarskog oporavka, poručivši da je Hrvatska pred 'novom prekretnicom koja glasi - ili reforme za bolji život svih, ili pad kojem se ne vidi kraja'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinuti blizinom nuklearke Austrija od Hrvatske traži da pristupi inicijativi za zatvaranje NE Krško Slika nije dostupna Prepuna riva Proslava svetog Dujma: Političke poruke i molitva za medije

>> 'Sebičnost i razaranje općeg dobra izjedaju hrvatsku dušu'

>> Hrvatska slavi Dan državnosti

'O predloženim reformama ovisi, ne samo gospodarski oporavak, već i gospodarski opstanak Hrvatske. Hrvatska je danas pred novom prekretnicom koja je po svojoj težini i ozbiljnosti na tragu one s početka 90-ih, a ona glasi - ili reforme za bolji život svih, ili pad kojem se ne vidi kraja', poručila je premijerka. Vjerujem u hrvatske ljude i u njihovu ljubav prema Domovini. Vjerujem u Hrvatsku kao uspješnu i naprednu europsku državu Jadranka Kosor

Naglasila je da su mjere gospodarskog oporavka važan stup izgradnje prosperiteta, te podsjetila da su strukturne reforme pozdravili najbolji stručnjaci u zemlji i inozemstvu, ali da ih je moguće provesti samo uz punu potporu svih građana i svih relevantnih političkih čimbenika.

'Blokadom reformi ne mogu se i neće se zaštititi prava građana. Potpuno suprotno, na kraju kad se svi skupa dovoljno osvijeste, pokazalo bi se da bi se sav teret krize prebacio upravo na one koji doista žive samo od svojega rada', ustvrdila je premijerka.

Kosor: Ova Vlada neće pristati na trčanje na mjestu

Dodala je i da je mjere moguće provesti samo u sklopu dosljedne implementacije cjelokupnog reformskog paketa. 'Ne govore istinu oni koji traže da se ništa ne mijenja, koji sutra obećavaju bolji život bez odricanja danas. Oni traže da trčimo u mjestu, a zapravo traže da prihvatimo daljnje padanje. Ova vlada na to neće pristati', poručila je.

Naglasila je da će vlada ostati čvrsto uz program gospodarskog oporavka, 'dok bude i trunke nade da se on može provesti'.

'Ja sam sigurna da može, i da hoće. Vjerujem da su ove reforme nužne i da će nas izvesti iz krize. Vjerujem u hrvatske ljude i u njihovu ljubav prema Domovini. Vjerujem u Hrvatsku kao uspješnu i naprednu europsku državu', istaknula je.

>> Kosor: Referendum može, ali nema novaca za njega!

Sve je pozvala da se u ključnim trenutcima opredijele za provođenje reformi, a suradnju vlade i predsjednika Republike ocijenila jamstvom da će se teški poslovi doista i obaviti.

Istaknula je da je od dolaska na čelo vlade prije godinu dana inzistirala na jačanju pravne države u kojoj nema nedodirljivih, u čemu je, kaže, imala potporu tadašnjeg predsjednika države Stjepana Mesića.

'Visoko cijenim potporu koju predsjednik Ivo Josipović daje vladi i meni kao predsjednici vlade u jačanju pravne države', naglasile je premijerka.

Josipović: Za izlazak iz krize je potrebna i beskompromisna borba protiv korupcije

Predsjednik Republike Ivo Josipović ponovio je, pak, da podržava vladine gospodarske mjere, ali i podsjetio da je Hrvatska i socijalna država te da je 'socijalna pravednost, kao dio hrvatske političke tradicije, u vrijeme krize posebno važna'.

Još jednom je izrazio uvjerenje da se provedba reformi i zahtjev za socijalnu pravednost ne isključuju te istaknuo da velik broj potpisa prikupljenih na referendumu o ZOR-u jasno pokazuju da građani žele socijalnu pravdu.

Upozorio je da su krizu uzrokovale i nezakonitosti u pretvorbi i privatizaciji te neodgovornost u obnašanju državne vlasti, zbog čega smatra da za izlazak iz krize neće biti dovoljne samo mjere gospodarskog razvoja, već i beskompromisna borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, borba protiv nerada i neodgovornosti.

Izrazio je i zahvalnost svima koji su sudjelovali u stvaranju samostalne i suverene Hrvatske, u njezinoj obrani i oslobađanju, a posebno braniteljima koji su svoj život i zdravlje ugradili u temelje domovine, ali i hrvatskim antifašistima, koji su Hrvatsku svrstali u red zemalja pobjednica u Drugom svjetskom ratu.

Bebić: 25. lipnja 1991. hrvatski narod prepoznao povijesnu priliku za svoju budućnost

Luka Bebić prisjetio se 25. lipnja 1991., kad je, kaže, hrvatski narod prepoznao povijesnu priliku za svoju budućnost, a Sabor donio dvije odluke koje su ustavnopravni temelj današnje Hrvatske.

>> Državni čelnici položili vijence na Mirogoju

Izrazio je uvjerenje da će Sabor, kao jedina spona između građana i njihovih institucija i dalje pridonositi stvaranju pretpostavki za rast životnog standarda i bolji život svih. Prošlotjedne izmjene Ustava nazvao je trenutkom u kojem su se zastupnici uzdigli iznad stranačkih interesa, za dobrobit Hrvatske i njezinih građana.

Nakon svečane sjednice, predsjednici Republike, Vlade i Sabora otputovali su u Vukovar, gdje će sudjelovati u središnjoj svečanosti Dana državnosti. (Hina)

Hoćete li proslaviti Dan državnosti?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene