Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor sa suradnicima održat će i danas još jedan radni sastanak s predstavnicima HUP-a.


Nakon što su prije malo više od tjedan dana predstavnici HUP-a sklopili platformu za 'Novi hrvatski dogovor' kojim su, uz prijedlog gopspodarskog plana, iskritizirali Banske dvore danas će se premijerka kosor sastati snjima na još jednom radnom sastanku.

Vezani članci Davor Majetić HUP pohvalio mjere za spas gospodarstva, ali upozorava Vladu što se ne smije dogoditi Sjednica Vlade (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Vlada povukla prijedlog izmjena Zakona o radu, nastavit će dijalog s partnerima

Poslodavci su u svom prijedlogu istaknuli kako su nužni radikalni proračunski rezovi. Istaknuli su kako je javnu potrošnju potrebno hitno svesti na maksimalno 100 milijardi kuna. Smatraju da bi se na taj način gospodarstvu dalo više svježeg zraka i da bi se ono onda lakše moglo nositi s poteškoćama. 'Deficit državnog proračuna je dosegao za ovu zemlju nepodnošljive razine, s trajnim osjećajem da ubrzano jurimo u provaliju, ili prema nekom zidu', rekli su predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca.

Predložili su i novim model poticaja i transfera kojim bi se anulirali svi poticaji i transferi koji su se 'do sada davali', kako su istaknuli, 'bez nadzora i kontrole'. Također, poslodavci smatraju da je sustav javne uprave iz državnih poduzeća preglomazan i neefikasan.

Posebno su istaknuli i kritiku hrvatskom zakonskom okviru u radno-pravnim odnosima. 'Naši radno-pravni propisi su među najrigidnijima u Europi, a upravo je takav zakonski ovir jedan od uzroka velike nezaposlenosti i nekonkurentnosti poduzeća', stoji u HUP-ovoj platformi koju su predstavili 16. ovog mjeseca.