Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rješavanje problema

'Kosor poznaje problematiku prognanih i izbeglih'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjerenik za izbjeglice Republike Srbije Vladimir Cucić izrazio je nadu da će predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor, a prije svih predstavnici Srba u hrvatskoj vladi, osigurati da barem dio najvećih problema Srba izbjeglih iz Hrvatske bude riješen u najkraćem mogućem roku.

‘Mi se nadamo da će se, na način na koji je suradnja Srbije s Hrvatskom moguća u području komunikacija, gospodarstva i različitim ekonomskim granama, ostvariti suradnja i u ovim pitanjima’, rekao je Cucić na tiskovnoj konferenciji organiziranoj u povodu 14 godina od vojne akcije ‘Oluje’. Navodeći kao, po njegovu mišljenju, neke od najvažnijih problema izbjeglih neisplaćene mirovine te pitanja povratka i kompenzacije stanarskih i drugih imovinskih prava, Cucić je ocijenio kako se bez rješavanja tih pitanja ne može reći da je hrvatska vlada socijalno odgovorna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga u tijeku Misterij kvara Boeinga: Pronađeni neučvršćeni dijelovi na nekoliko zrakoplova Milorad Pupovac Suočavanje s prošlošću 30 godina nakon jezivog zločina: "Žrtve treba upamtiti i prenijeti mladima kako bi mogli naučiti iz iskustva starijih, a ne na vlastitoj koži''

'Ako je oštetila, obvezna je vratiti'

Po Cucićevim riječima, potrebno je da za svaku od država regije, u sklopu svih napora koje one čine ka pristupanju EU, jedan od uvjeta za eurointegracije bude i vraćanje i jamstvo svih prava svim njihovim državljanima na identičan način. ‘Mi smo i dalje na stajalištu da je, ako je Srbija bilo koga oštetila za zrno pijeska zato što pripada drugom etnosu ili drugoj regiji, ona obvezna to pravo vratiti ili kompenzirati. To isto očekujemo od svih naših susjeda. Mislimo da je to jedan od temeljnih preduvjeta na ukupnom putu’, naglasio je srbijanski povjerenik za izbjeglice.

'Već se bavila teškoćama prognanih'

Predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruga iz Hrvatske u Srbiji Milojko Budimir kazao je kako od nove predsjednice hrvatske vlade koja se, kako je istaknuo, već bavila teškoćama prognanih i izbjeglih i dobro poznaje tu problematiku, očekuje da bi ona na tom polju ‘mogla nešto više učiniti’. ‘Ako Hrvatska želi u EU, onda ne vjerujem da će moći preskočiti probleme izbjeglih i raseljenih i ući u Uniju a da nam se ne vrate naša prava’, kazao je Budimir. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene