Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez političke potpore

Kosor: O ostavci Gesztija saznala sam iz medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mijenja se INI-no vodstvo. Dosadašnji predsjednik Uprave, Mađar Laszlo Geszti, odlazi iz Hrvatske. Iako tvrdi da povlačenje ima veze sa zdravstvenim problemima, mnogi se pitaju je li uistinu to jedini razlog. Njegovim odlaskom neizvjesna postaje i sudbina hrvatskog trojca u Upravi INA-e.

Što je narušilo zdravlje Laszla Gesztija sadašnjeg predsjednika Uprave INA-e, ne zna ni Jadranka Kosor iako je ovaj tjedan bila u Budimpešti. 'O toj ostavci znam ono što sam pročitala u medijima, da se radi o zdravstvenim razlozima', rekla je premijerka. Teret Gesztiju je i istraga koju provode Mađari na zahtjev USKOK-a. Ispituje se kako su dionice INA-e postale jamstvo OTP-ovog kredita kojim su menadžeri kupovali dionice Podravke te koja je u svemu uloga MOL-a.

Pročitajte i ovo Provjereno: Šljunak - 7 Krađa trajala mjesecima Neki su odvozili po malo, neki utovarivali bagerima... sve dok nije nestalo dvije trećine brda: "To je sve na otvorenom" Vladimir Zelenski Velike promjene Zelenski smjenio još jednog čovjeka i imenovao novog načelnika glavnog stožera

Problem INA-ine Uprave su i veliki gubici. Lanjsku godinu završila je u minusu od 390 milijuna kuna. Potop je preživjela 2008. s čak milijardu i 100 milijuna kuna gubitka. Pamte se i bolji dani. 2007. dobit je iznosila 871, a 2006. 884 milijuna kuna. 'Ovo što se događa u zadnje dvije godine je potpuno neobjašnjivo. Neke naftne kompanije imaju manje rezultate odnosno imaju manju dobit nego su imali prije, ali ni jedna nema tako veliki gubitak', rekao je Davor Štern, bivši predsjednik Uprave INA-e.

Gdje je nastao gubitak zna sadašnja Uprava. No na sudbinu hrvatskog trojca više bi mogle utjecati političke promjene, a ne poslovni rezultati. Dragičević više ne može računati na potporu bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, kao ni Petrović na Sanaderovu. Ugovore imaju još tri godine. 'Što manje politike, što više struke, to je odgovor na naše probleme ne samo u INA-i nego i šire', dodaje Štern. Narušeni imidž INA-e trebao bi popraviti Zoltan Aldott. Tko će mu u tome pomagati sa sadašnje liste znat će se nakon izvanredne skupštine dioničara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene