Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerka u Đuri Đakoviću

Kosor o oporavku: Radi se, i nije jednostavno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor danas je u Slavonskom Brodu sudjelovala na svečanosti primopredaje 37 vagona, koje je za Hrvatske željeznice Cargo proizveo Đuro Đaković.

'Današnji događaj na najbolji su način odgovor onima koji često pitaju radi li se nešto na programu gospodarskog oporavka, radi li se nešto na programu investiranja, odnosno na otvaranju prostora za investiranje, radi li se nešto na osnaživanju hrvatskog gospodarstva kako bismo snažniji postali 28. članica EU. Odgovor na to pitanje danas dajemo na najbolji način', rekla je premijerka.

Nija jednostavno jer kroz ove projekte, (JANAF, HŽ, Đuro Đaković) radimo u nekoliko smjerova. Uspjeli smo osnažiti javna poduzeća. Uspjeli smo ono što nam je bilo izuzetno važno, smanjiti rokove vezane za isplate, sa 72 dana u prosjeku došli smo na 42 dana. To je dio programa gospodarskog oporavka, izjavila je premijerka Kosor.

Kako je rekla, jedan od ciljeva je bio da i javna poduzeća dodatno osnaže, otvore prostor za nove investicije i da program velikih investicija koje smo najavili postane dio programa gospodarskog oporavka. Program težak 14 milijardi eura, dosad se ostvaruje u svojim tromjesečnim etapama, rekla je predsjednica Vlade najvaljujući da će uskoro biti predstavljena nova etapa koja će se ostvariti tijekom ove godine.

'Poruka koju odavde šaljemo vezana je i uz energetsku snagu Republike Hrvatske. Veliki projekti koji se ostvaruju u JANAF-u otvaraju mogućnosti da kad postanemo članica EU budemo u mogućnosti opskrbljivati energentima ovaj dio Europe', istakla je Kosor podsjećajući da su sljedećih mjeseci pred realizacijom i projekti vezani uz elektrane Omblu i Plomin.

Danas isporučeni vagoni dio su ukupnog kontigenta od 100 naručenih vagona. Vrijednost narudžbe je veća od 83 milijuna kuna. Narudžba ovih vagona, prema riječima Zlatka Rogožara, predsjednika uprave HŽ Carga usmjerena je na zadovoljenje zahtjeva domaćih gospodarskih subjekata. HŽ Cargo i Holding Đuro Đaković danas su potpisali i ugovor o namjeri osnivanju zajedničke tvrtke za najam vagona. 'Sukladno europskim strategijama namjera nam je da sadašnji udio od 12 posto prijevoza roba željeznicom povećamo na 20 posto', rekao je Rogožar.

Predsjednik uprave JANAF-a Ante Markov je podsjetivši da je na naftnom terminalu u Omišlju u veljači završena prva faza investicije vrijednosti milijardu kuna, istakao je kako je vrijednost današnjeg ugovora s Đurom Đakovićem 218 milijuna kuna. Markov je kazao i kako su ugovorom određeni i rokovi plaćanja od 45 dana, za sve poslove koji budu realizirani na vrijeme. Spremnici koje će Đuro Đaković graditi za JANAF trebali bi biti gotovi u roku od 20 mjeseci.

Predsjednik uprave Đuro Đaković Holdinga Zdravko Stipetić je obraćajući se nazočnima rekao kako ranije ugovoreni poslovi s javnim poduzećima i danas potpisani ugovori za Đuru znače osiguranu stabilnost u poslovanju.  Za dio radnika koji su proteklih mjeseci završili na burzi to između ostalog znači i povratak na posao. Očekujemo da će se pozitivni trend nastaviti do kraja godine i da će se ostvariti ciljevi koje smo zacrtali za 2011., a to je 900 milijuna kuna prihoda i oko 20 milijuna kuna neto dobiti“, rekao je na svečnosti potpisivanja u Slavonskom Brodu, predsjednik uprave "Đuro Đaković Holdinga" Zdravko Stipetić. (Hina)

Pročitajte i ovo Ilustracija U tijeku su razgovori Najmanje 100 tenkova moglo bi uskoro stići u Slavonski Brod Vojna oklopna vozila Bradley Remont u Đuri Đakoviću Hrvatskoj stigli američki oklopnjaci, poznato njihovo prvo odredište: "Hrvatski vojnici s ovim moćnim sredstvom bit će još snažniji jamac mira i sigurnosti"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene