Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kosor poručila

'Zakon kojim ćemo štititi branitelje idući tjedan u Saboru, nećemo povući tužbu za genocid'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na otvorenju Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti premijerka Jadranka Kosor poručila je kako Vlada RH ne namjerava povući tužbu za genocid protiv Srbije.

Spomen-dom poginulim hrvatskim braniteljima Borova naselja i Vukovara, u čiju je izgradnju Vlada preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara uložila četiri milijuna kuna, svečano je danas otvoren na Trpinjskoj cesti u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje u povodu 20. obljetnice osnutka 204. vukovarske brigade.

U nazočnosti brojnih pripadnika te brigade, koja je 1991. branila Vukovar od agresije JNA i srpskih paravojnih postrojbi, Spomen-dom je otvorila premijerka Kosor poručivši kako se nikome neće dozvoliti da revidira hrvatsku povijest i te da nema povlačenja tužbe za genocid koju je Hrvatska podignula protiv Srbije.

Pročitajte i ovo Privođenje srpske bande u Španjolskoj Zvan Snajper Huligan koji je preživio dva atentata uhićen u Španjolskoj: Dio je opasne bande koja je trgovala ljudima Xhelal Svecla Sudionici su identificirani Kosovski ministar unutarnjih poslova priziva podnošenje tužbe protiv napadača u Banjskoj: "Ta skupina bavila se kriminalnom djelatnošću i ranije"

'Nikome nećemo dozvoliti da revidira i mijenja hrvatsku povijest kao i da šalje poruku kako Hrvatska ne bi trebala slaviti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja', istaknula je hrvatska premijerka.

'Nema povlačenja tužbe za genocid jer mi kao nulto pitanje u razgovorima sa susjedima uvijek postavljamo pitanje nestalih osoba. Još je na popisu zatočenih i nestalih osoba iz 1991. i 1992. godine 999 hrvatskih branitelja i civila i to pitanje moramo riješiti', poručila je Kosor te dodala: 'Na tome će Srbija moći dokazati svoje europsko ponašanje', kazala je Kosor. 

Na pitanje što Vlada čini po pitanju optužnica protiv vukovarskih branitelja koje su ovaj tjedan stigle iz Beograda Kosor je kazala kako je Vlada pripremila zakon 'kojim ćemo označiti odluku o ništetnosti svih pravnih akata i bivše države i bivše JNA' a koji bi se već idući tjedan trebao naći u Saboru. 'Nećemo dozvoliti da sljednici onih koji su napadali Vukovar sude braniteljima Vukovara', kazala je Kosor.

Među govornicima je bio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara i 204. vukovarske brigade Branko Borković Mladi Jastreb koji je također komentirao optužnice iz Srbije.

'Dolaze kao mućak iz Srbije jer su dignute na osnovi njihovih zločina počinjenih u Vukovaru', kauao je Borković te dodao: 'Nazvao me jedan od optuženih i rekao: 'Zapovjedniče, reci svima da nikako ne povlače tužbu za genocid protiv Srbije pa makar ja završio u zatvoru'.

Borković je poručio kako još uvijek više od 5.000 osoba poginulih u Domovinskom ratu na području bivše općine Vukovar 'vapi za pravdom jer zločini počinjeni nad njima nisu procesuirani'. Također je ustvrdio kako je pored Srbije, i BiH izvršila agresiju na Hrvatsku te kako to 'treba jasno reći'.

Prije otvorenja Spomen doma položeni su vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a potom je i služena sveta misa zadušnica za sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu u Crkve Gospe Fatimske u Borovu naselju.

Spomen-dom hrvatskim braniteljima na Trpinjskoj cesti izgrađen je na inicijativu Klubu branitelja i dragovoljaca Trpinjska cesta 1991. a uređen po idejnom rješenju Miljenka Romića, likovnog umjetnika iz Zagreba, koji je i autor koncepta Spomen-doma Ovčara.

Riječ je o preuređenoj zgradi nekadašnje pošte na Trpinjskoj cesti, koja je 'zaogrnuta' čeličnim plaštem koji, u obliku čvrsto stisnute šake, simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije.

Oko 17 sati svečanost će se nastaviti koncertom Marka Perkovića Thompsona, Mate Bulića, Shortyja, Opće opasnosti, klape Cambi i Bosutskih bećara. Organizatori predviđaju od 15.000 do 20.000 posjetitelja.

Za cijelo vrijeme održavanja programa povodom otvorenja Spomen doma za promet će biti zatvorena državna cesta D-2 na dijelu koji prolazi Trpinjskom cestom između raskrižja s Ulicama Slavonskom i Čakovečkom, a promet će se preusmjeravati okolnim ulicama izvijestila je PU vukovarsko-srijemska.

Policija upozorava da će se javno okupljanje snimati te da je zabranjeno nošenje oružja, predmeta pogodnih za nanošenje ozljeda, alkohol te odoru, dijelove odore, odjeću, oznake ili druga obilježja kojima se poziva li potiče na rat ili uporabu nasilja, na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene