Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skup ministara obrane

Kosor: NATO-ova politika 'otvorenih vrata' ima nezamjenjiv pozitivan utjecaj na regiju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministri obrana zemalja jugoistočne Europe okupili su se danas u Zagrebu na neformalnom sastanku na kojem će razgovarati o suradnji u regiji, širenju NATO-a i izazovima globalne sigurnosti.

Susret se održava uoči travanjskog summita NATO-a na kojem Hrvatska i Albanija očekuju pristupanje u punopravno članstvo Sjevernoatlantskog saveza. Širenje NATO-a na jugoistok europe, regionalna suradnja u sklopu Američko-jadranske povelje i doprinos zemalja regije globalnoj sigurnosti glavne su teme sastanka na kojem sudjeluju ministri obrane Hrvatske, Albanije, Makedonije, BiH, Grčke, Turske i Mađarske te državni tajnici iz Crne Gore, Srbije, Slovenije, Bugarske, Rumunjske i Italije. Susretu je nazočan i pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Jiri Sediwy.

Pročitajte i ovo NATO-va vojna vježba Nepokolebljivi branitelj "Nepokolebljivi branitelj" Deseci tisuća vojnika uz rusku granicu, Moskva je bijesna: "NATO se sprema za mogući rat!" Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Europi Obavještajac otkrio što na kraju čeka Ukrajinu: "Takvi ratovi mogu završiti samo na taj način"

Otvarajući skup potpredsjednica Hrvatske vlade Jadranka Kosor izjavila je da je širenje NATO-a na sve zemlje regije koje to žele najbolji put osiguranja stabilnosti i prosperiteta regije. Istaknula je da je Hrvatska odlučna dokazati se kao vjerodostojna saveznica u NATO-u te što prije i kao pouzdana članica Europske unije. Pritom je posebno istaknula doprinos Hrvatske mirovnim operacijama NATO-a, EU-a i UN-a u Afganistanu, Čadu, na Golanskoj visoravni i drugima.

Po njezinim riječima NATO-ova politika 'otvorenih vrata' i postupno širenje EU-a imali su nezamjenjiv pozitivan utjecaj na sigurnost i stabilnost regije.

'Uloga NATO-a u obliku praktične pomoći državama regije postala je najznačajnija pokretačka snaga za političke transformacije i obrambene reforme u državama Jugoistočne Europe' izjavila je Kosor. Posebno je istaknula regionalnu inicijativu, Američko-jadransku povelju, koju su uz američko pokroviteljstvo pokrenule Hrvatska, Albanija i Makedonija a naknadno su joj pristupile BiH i Crna Gora.

'Hrvatska se zauzima da ta Inicijativa bude otvorena svim državama u regiji koje dijele iste vrijednosti i ciljeve', rekla je Kosor dodajući da će Hrvatska nastaviti aktivno sudjelovati u Inicijativi i nakon što uđe u NATO. Ministarski skup nastavlja se panel raspravama o širenju EU-a i NATO-a na Jugoistok Europe te o mirovnim operacijama i upravljanje krizama u svijetu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene