Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasprava u Saboru

Pogledajte obraćanje Jadranke Kosor drhtavim glasom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jadranka Kosor i Vladimir Šeks u Saboru su i službeno razriješeni funkcija potpredsjednika Sabora iz redova HDZ-a.

'U te 22 sam kao zastupnik imao čast i privilegiju da sam sudjelovao u donošenju ključnih strateških odluka vezanih za državnost, suverenost i neovisnost Hrvatske te sam iznimno ponosan na to', rekao je Vladimir Šeks.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Šeks: Zahvaljujem i onima koji su mi uzeli to povjerenje i respektiram njihovu odluku!

'Držim da u demokratskim strankama, makar vam se te odluke čine i neprikladnima, pogrešnim, štetnima i duboko nepravednima, i takve odluke treba stoječki prihvatiti i podnijeti sve konsekvence. Zato sam podnio konsekvencu i predao ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora. Zahvaljujem svim kolegama iz HDZ-a koji su mi dali povjerenje tog 23.prosinca 2011. kada su me izabrali. Zahvaljujem i onima koji su mi uzeli to povjerenje i respektiram njihovu odluku', rekao je Vladimir Šeks te je poželio puno sreće i uspjeha novim potpredsjednicima Sabora. 'I dalje ću ustrajno i predano služiti svojoj stranci i HDZ-u', završio je svoj govor Vladimir Šeks.

Kosor je sve promatrala prekriženih ruku i nije zapljeskala nakon njegovog govora. Rasprave nije bilo, a Boris Šprem mu je zahvalio na doprinosu u radu Saboru. Većinom glasova donesena je odluka o razrješenju Vladimira Šeksa s mjesta potpredsjednika Sabora, i to s 5 suzdržanih glasova i 126 ZA.

Obraćanje Jadranke Kosor

Drhtavim glasom zahvalila se svima koji su glasali za njezin izbor za potpredsjednicu Sabora. 'Obavljala sam posao vrlo savjesno', rekla je Kosor. Podsjetila je na svoj politički put te nekoliko puta zahvalila Vladimiru Šeksu na suradnji. Rekla je kako je radila u najtežim danima za Hrvatsku te da je dala svoj veliki doprinos u borbi protiv korupcije, ali i ulasku Hrvatske u EU. 

'Danas će za moju smjenu glasati i one koje sam prije nekoliko mjeseci primila, uključila u HDZ i one koje sam u ovom domu predlagala za ministre kao potpredsjednica Vlade, a isto tako one za koje sam se posebno kao predsjednica HDZ-a da budu na listama HDZ-a i da danas budu zastupnici. To prihvaćam, to je politička realnost i to je tako. Sasvim sigurno da u ovom trenutku okrećem jednu novu stranicu i u svom životu i u svom političkom životu', rekla je Kosor u svom obraćanju.

Za razrješenje Jadranke Kosor, koje je tražio Klub zastupnika HDZ-a, glasovalo je 124 zastupnika, a sedam ih je bilo suzdržano - Šeks, Kosor i zastupnici HDSSB-a.

Na prijedlog Kluba zastupnika HDZ-a za dva nova potpredsjednika Sabora izabrani su Tomislav Čuljak i akademik Željko Reiner. Tomislava Čuljka je na dužnost potpredsjednika Sabora imenovalo je 125 saborski zastupnika, uz šest suzdržanih glasova, a Željka Reinera imenovalo je 126 zastupnika, a pet ih je bilo sudržano.

Podsjetimo, Jadranka Kosor je najavila da će raspravljlati sama o sebi, a kako neslužbeno doznajemo, Vladimir Šeks joj je sugerirao da ako će već raspravljati 'da to bude jako kratko'.

Iako, po saborskim pravilima, o kadroviranju na mjesto podpredsjednika zastupnici mogu raspravljati to do sada nije bila praksa jer bi, s obzirom da je riječ o unutarstranačkim dogovorima,  zastupnici glasali za te stranačke odluke.

Podsjetimo, da Jadranka Kosor i Vladimir Šeks više neće biti potpredsjednici Sabora, odlučilo je predsjedništvo HDZ-a, a za tu odluku glasali su svi članovi, osim dvoje koji su bili suzdržani. Tomislav Karamarko, predsjednik stranke, tada je rekao da se ne radi o odmazdi već osvježenju stranke te je dodao kako na Kosor i Šeksa računa na mjestima u saborskim odborima. 'Stranka je na koljenima i zasluge iz doba kad smo bili na vlasti ne mogu biti presudne', ovim se riječima Karamarko osvrnuo na tvrdnje Kosor kako je EU podupire, a HDZ je ne želi.

Za razliku od Kosor, koja je odluku HDZ-a teško primila, Vladimir Šeks ostavku na mjesto potpredsjednika Sabora obrazložio je riječima da više ne uživa potporu stranke i zamolio je Šprema da raspravu o novim predloženim potpredsjednicima što prije uvrsti na dnevni red.'Ovo nije moj politički kraj, a svima koji meni poručuju da bi trebao otići u mirovinu kažem da ako se oni osjećaju kao da bi trebali otići u mirovinu neka odu', kaže Šeks. On misli da stranci i Hrvatskoj još uvijek može mnogo dati. Kaže da nije ljut, ali je razočaran. Dodaje kako ne misli biti oporba u vlastitoj stranci već će konstruktivno raditi za HDZ.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene