Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedni traže izbore odmah, a drugi, poput premijerke, mudro šute. No sasvim je jasno, izbori će se odrediti ovisno o potpisivanju sporazuma o pristupanju Europskoj Uniji. I premijerka će osobno vagati kada njoj i HDZ-u najbolje odgovara da priču oko Europske Unije politički kapitalizira u veći broj glasova na parlamentarnim izborima.


Na izbore zapravo svatko ide s onim što misli da je najbolje, a premijerka Kosor smatra da je ova europska priča njezin adut za izbore. To je legitimno i to svi rade na Zapadu, a s tim se trebamo pomiriti i reći da su to izborni aduti HDZ-a.

Vezani članci Mirela Ahmetović Ahmetović: ''Procese u HDZ-u vuče čovjek iz sjene koji je za ručicu doveo sadašnjeg, a dovest će i budućeg predsjednika'' Slika nije dostupna Jadranka Kosor vjerojatno se kandidira, no ne želi otkriti na čijoj listi

Premijerka Kosor jasno je dala do znanja da će ona potpisati pristupni ugovor s EU, bez obzira kad će to biti. Prema svemu sudeći, taj posljednji rok je 9. ili 10. prosinca ove godine na summitu Eu-a u Varšavi. Moguće parlamentarne izbore treba pratiti oko tog datuma.

Oporba, ali i dio HDZ-ovaca smatraju da bi se izbori trebali dogoditi 29. rujna. Smatraju kako je to krajnji rok jer više nema europske priče i da bi bilo najpoštenije da tada izađemo na izbore te da nova Vlada može biti formirana prije Božića.

Koalicijski partneri Josip Friščić i Milorad Pupovac datum izbora vide između 16. listopada i 20. studenog. Oni smatraju da bi i u tom slučaju formiranje nove Vlade bilo gotovo do kraja godine, a da bi premijerka Kosor, tada još uvijek kao tehnička premijerka, ako izgubi izbore, mogla potpisati pristupni sporazum s EU u Varšavi.

Dio HDZ-a smatra kako bi izbori mogli biti 27. studenoga, kako bi taj datum bio što bliži potpisivanju pristupnog ugovora s EU. No, ima i onih u HDZ-u koji kao izborni datum vide tek 11. prosinca, odnosno nakon summita u Varšavi.

Jedino što znamo, jest da ako se pristupni ugovor potpiše u Varšavi, referendum o ulasku u EU bit će održan 8. siječnja 2012. godine. Potpisivanje pristupnog ugovora moglo bi biti u trenutku kad će Hrvatska imati tehničku Vladu, no to je u skladu sa Zakonom o prijenosu vlasti iz 2004. godine. Prema tom zakonu takva Vlada može potpisivati ugovore koji ne mogu prouzročiti financijsku štetu Hrvatskoj te zaključiti ugovore nužne za ispunjenje međunarodnih obveza.