Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad će izbori?

Kosor može i kao tehnička premijerka potpisati pristupni ugovor s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedni traže izbore odmah, a drugi, poput premijerke, mudro šute. No sasvim je jasno, izbori će se odrediti ovisno o potpisivanju sporazuma o pristupanju Europskoj Uniji. I premijerka će osobno vagati kada njoj i HDZ-u najbolje odgovara da priču oko Europske Unije politički kapitalizira u veći broj glasova na parlamentarnim izborima.

Na izbore zapravo svatko ide s onim što misli da je najbolje, a premijerka Kosor smatra da je ova europska priča njezin adut za izbore. To je legitimno i to svi rade na Zapadu, a s tim se trebamo pomiriti i reći da su to izborni aduti HDZ-a.

Pročitajte i ovo Goran Ivanović, saborski zastupnik (HDZ) Napali političke suparnike HDZ optužuje za krađu: "Oni ne prežu ni pred čim" Izjave za medije zastupnika HDZ-a - 1 reakcija vladajućih HDZ o lijevoj koaliciji: "SDP i patuljci oko Peđe Grbina doživjet će politički debakl"

Premijerka Kosor jasno je dala do znanja da će ona potpisati pristupni ugovor s EU, bez obzira kad će to biti. Prema svemu sudeći, taj posljednji rok je 9. ili 10. prosinca ove godine na summitu Eu-a u Varšavi. Moguće parlamentarne izbore treba pratiti oko tog datuma.

Oporba, ali i dio HDZ-ovaca smatraju da bi se izbori trebali dogoditi 29. rujna. Smatraju kako je to krajnji rok jer više nema europske priče i da bi bilo najpoštenije da tada izađemo na izbore te da nova Vlada može biti formirana prije Božića.

Koalicijski partneri Josip Friščić i Milorad Pupovac datum izbora vide između 16. listopada i 20. studenog. Oni smatraju da bi i u tom slučaju formiranje nove Vlade bilo gotovo do kraja godine, a da bi premijerka Kosor, tada još uvijek kao tehnička premijerka, ako izgubi izbore, mogla potpisati pristupni sporazum s EU u Varšavi.

Dio HDZ-a smatra kako bi izbori mogli biti 27. studenoga, kako bi taj datum bio što bliži potpisivanju pristupnog ugovora s EU. No, ima i onih u HDZ-u koji kao izborni datum vide tek 11. prosinca, odnosno nakon summita u Varšavi.

Jedino što znamo, jest da ako se pristupni ugovor potpiše u Varšavi, referendum o ulasku u EU bit će održan 8. siječnja 2012. godine. Potpisivanje pristupnog ugovora moglo bi biti u trenutku kad će Hrvatska imati tehničku Vladu, no to je u skladu sa Zakonom o prijenosu vlasti iz 2004. godine. Prema tom zakonu takva Vlada može potpisivati ugovore koji ne mogu prouzročiti financijsku štetu Hrvatskoj te zaključiti ugovore nužne za ispunjenje međunarodnih obveza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene