Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Potpredsjednica Vlade i zamjenica predsjednika HDZ-a Jadranka Kosor je kao odličnu vijest pozdravila uhićenje Radovana Karadžića, ocijenivši ga pokazateljem odlučnosti novih srbijanskih vlasti u suradnji s Haaškim sudom i na putu ka EU.


'Odlična vijest, konačno! Trebala je stići daleko prije, ali stvari se pokreću. Uhićenje bez sumnje pokazuje odlučnost nove srbijanske vlade za suradnju s Haaškim tribunalom, ali i odlučnost na putu ka EU i mi to kao susjedi pozdravljamo', rekla je Kosor na konferenciji za novinare u Vladi.

Vezani članci Prosvjed poduzetnika u Zagrebu - 4 Prosvjed poduzetnika na Markovu trgu: "Ukinite nam namete. Jasno je da je, dovraga, bilo dosta. Shvatite nas ozbiljno!" Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković uputio važnu poruku roditeljima uoči popuštanja mjera u školama: ''Ohrabrite se, iskoristite mogućnost''

Ocijenila je da će suđenje Karadžiću biti najbolja počast žrtvama Srebrenice i tisućama žrtava u Sarajevu i drugdje u BiH, a naglasila je kako Vlada očekuje i uhićenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

'Ništa ne ohrabruje zločin kao nekažnjavanje', upozorila je Kosor koja drži da će uhićenja zločinaca 'zasigurno pridonijeti sigurnosti, miru i pomirbi u punom smislu te riječi'.

Kosor je podsjetila da izlazna strategija Haaškog suda predviđa završetak svih procesa u prvom stupnju do kraja 2009., a u drugom stupnju do kraja 2010. Naglasila je kako Vlada smatra da Haaški sud ne može završiti s radom prije nego što se do kraja dovedu procesi protiv Karadžića, Mladića, Hadžića i Stojana Župljanina.

Na pitanje hoće li Karadžićevo uhićenje olakšati put Srbije u EU i bi li ta zemlja članicom mogla postati i prije Hrvatske, Kosor je odgovorila da Hrvatska ispunjava sva mjerila na putu ka EU te da je pred Srbijom još puno posla.