Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suradnja s Mađarskom

Kosor: Izmjene Lisabonskog ugovora nas neće usporiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Najavljene izmjene Lisabonskog ugovora neće usporiti hrvatski put u Europsku uniju', kazala je premijerka Jadranka Kosor.

Također je naglasila da hrvatska vlada očekuje zatvaranje svih poglavlja u proljeće iduće godine, u vrijeme mađarskog predsjedanja EU-om.

Pročitajte i ovo Orban opet ljutit (Foto: Dnevnik.hr) - 3 "Niste džentlmeni!" Orban bjesni na Hrvatsku zbog Hernadija: "Naši će se odnosi pogoršati!" Premijer Plenković s mađarskim premijerom Orbanom našao se u Opatiji (Foto: Dnevnik.hr) Javnost doznala od mađarske vlade Premijer Plenković o neformalnom susretu s Viktorom Orbanom: "Ništa nije zatajeno"

Kosor je naglasila da Hrvatskoj, u kontaktima s premijerima zemalja članica EU-a i najvišim dužnosnicima, svi govore da može završiti pregovore iduće godine i Hrvatska će to učiniti, a sigurna sam da u ovom trenutku sve ovisi o nama, rekla je Kosor odgovarajući na novinarski upit nakon otvaranja dijela velikogoričke obilaznice.

>> 'Ne mislim da SDP treba zabraniti'

Otvaranje novih poglavlja

Mi smo vrlo jasno rekli što očekujemo - sljedeći mjesec zatvaranje barem tri poglavlja, do kraja godine još četiri poglavlja, a u proljeće bit ćemo spremni zatvoriti dva najteža poglavlja, Tržišno natjecanje (8) i Pravosuđe i temeljna prava (23), kazala je Kosor.

I mađarski premijer Viktor Orban jasno je rekao da se u vrijeme njihova predsjedanja, u prvih šest mjeseci iduće godine, očekuje zatvaranje svega što je vezano za hrvatske pregovore, te da u to vrijeme možemo potpisati pristupni ugovor, dodala je Kosor.

Milanović irelevantan u Bruxellesu

Također je odbacila izjavu Hannesa Swobode, austrijskog socijalista koji je bio izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, da je priopćenje Europske pučke stranke (EPP), kojim se podržava premijerku Kosor a čelnika SDP-a Zorana Milanovića proglašava 'irelevantnim u Bruxellesu', miješanje u unutarnju hrvatsku politiku.

'EPP, kojoj pripada i HDZ, ima pravo poduprijeti stranku koja pripada njezinoj obitelji i to ne treba stavljati u nikakav drugi kontekst', rekla je Kosor.

Priopćenje je upućeno tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, kada je oporba predlagala izglasavanje nepovjerenja vladi. Taj pokušaj nije uspio, za nas je to zatvorena priča i svoj posao radimo dalje, kazala je Kosor. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene