Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Premijerki osvanuo 'lijep i sunčan dan'

'Ne mislim da SDP treba zabraniti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijerka Jadranka Kosor izjavila je da SDP ne bi trebalo ustavom zabraniti i nada se da će se oporbene stranke, koje su bojkotirale današnji sastanak o završetku pregovora s EU-om, odazvati njezinu novom pozivu.

'Ne, ne mislim. Pokušat ću ponovno unatoč svemu što se jučer događalo u Hrvatskom saboru, unatoč odbijenici za današnji sastanak', izjavila je Kosor novinarima upitana očekuje li da će se oporbene stranke odazvati na novi sastanak i ima li među njima onih koje bi po ustavu trebalo zabraniti.

>> Šeks: Moglo bi doći do zabrane stranke SDP-a

>> VIDEO: Biseri iz saborskih klupa

>> 'Mislio sam da se taj miš vratio u svoju rupu'

Dodala je da predsjednica vlade nema privilegiju, mogućnost i pravo ljutiti se na bilo koga i biti uvrijeđena kada se radi o hrvatskim interesima.

'Jučer je bila srijeda, iza srijede dolazi četvrtak, svanuo je lijep i sunčan dan. Naravno da ću pokušati ponovo i s čelnicima SDP-a, HNS-a i IDS-a i mislim da će jednoga dana doći do tog novog sastanka i te nove kave', rekla je Kosor.

Potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks prozvao je jučer navečer vrh SDP-a da djeluje protuustavno jer ne poštuje odluke Ustavnog suda, reagirajući na istup SDP-ova zastupnika Željka Jovanovića koji je prozvao HDZ-ovu vlast za kontinuiranu proizvodnju korupcije.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, kao i čelnici većine oporbenih stranaka, nisu danas došli na sastanak s premijerkom Kosor o završetku pregovora s EU-om, uz obrazloženje najjače oporbene stranke da u njemu vidi 'u prvom redu marketinške, a ne državničke motive'.

'Zadnju riječ ostavljamo građanima'

Kosor je također rekla da je vlada s današnje sjednice predložila Saboru izmjene Deklaracije o pristupanju EU-u tako da se referendum o ulasku u Uniju održi nakon potpisivanja pristupnog ugovora s EU-om, poželjno u roku od 30 dana.

'Mislimo da je dobar pristup da nakon što vlada obavi svoj posao izađe pred građane i kaže mi smo svoj posao obavili, a zadnju riječ imate vi', rekla je premijerka.

Prema njezinu planu, oko kojeg postoji suglasje s višestranačkim Nacionalnim odborom za praćenje pristupnih pregovora, završetak pregovora, potpisivanje pristupnog ugovora i referendum obavili bi se prije ljeta, a krajem godine održali redoviti parlamentarni izbori uz koje bi se proveli i izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene