Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i predstavnici 20-ak poljoprivrednih udruga na današnjem su sastanku dogovorili da će se problemi rješavati za stolom, a rok za neka ključna rješenja je do donošenja proračuna za 2010.


Dogovorili smo da za stolom rješavamo sve probleme. Moramo neke stvari drugačije posložiti, jer nije logično da poticaji u ovoj godini budu skoro 4 milijarde kuna, a 2003. su bili 1,6 milijardi kuna, a imamo ljude koji nisu zadovoljni, kazala je premijerka nakon sastanka u Banskim dvorima koji je trajao više od tri i pol sata. Najavila je da će se među ministrima 'podijeliti' neki problemi kako bi se za njih što prije našlo rješenje.

Vezani članci Vili Beroš Beroš želi stati na kraj jednoj od najvećih prijetnji društvu, koja sve više pogađa i djecu: "Posebno je alarmantan podatak..." Ilustracija Moody's bi mogao nagraditi Hrvatsku zbog uvođenja eura: Na reviziji ocjena kreditnog rejtinga

Neke probleme nećemo moći odmah riješiti, no, jedan dio hoćemo. Rok za neka rješenja je do donošenja proračuna za 2010. Tražimo model kako bi se riješili ključni problemi, istaknula je Kosor, no nije pritom precizirala o kojim se konkretno problemima radi. Kao jedan od projekata koji će biti dodatna potpora poljoprivrednicima, Kosor je navela naplatu plavog dizela putem tzv. pametnih kartica. Taj će projekt sigurno zaživjeti do početka iduće godine, kazala je.

I predstavnici seljačkih udruga slažu se da probleme treba rješavati za stolom, svjesni su koliko se izdvaja za poticaje poljoprivredi i podupiru što jače povezivanje poljoprivrede i turizma. 'Želimo da se problemi rješavaju za stolom. Svjesni smo koliko se izdvaja za poljoprivredu, ali i znamo koliko izdvaja EU. To je jedini način da budemo konkurentni', kazao je tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje Stanko Zdravčević.

Bjelovarčani ne odustaju od blokade

I predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović kaže kako su svjesni da su potpore veliki novac. 'Ali taj ćemo novac pretvoriti u uspjeh, jer poljoprivreda je temelj za razvoj svih drugih sektora, za razvoj države', rekao je dodajući kako su te potpore nužne da se hrvatska poljoprivreda pripremi za EU.

Predsjednik koordinacija udruga proizvođača mlijeka Bjelovarsko-bilogorske županije Mladen Šolčić nekolicini je novinarima nakon izlaska iz Banskih dvora izjavio kako nije zadovoljan sastankom te kako ne odustaju od najavljene blokade Bjelovarskaog sajma krajem idućeg tjedna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju