Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednica vlade Jadranka Kosor još jednom je od saborskih zastupnika zatražila da podrže prijedlog ustavnih promjena i tako omoguće završetak procesa pristupanja Hrvatske EU.


'Važno je da smo blizu završetka jednog velikog posla, pregovori idu u sasvim dobrom i željenom smjeru. Do kraja ovog mjeseca otvorit ćemo preostala tri pregovaračka poglavlja, a očekujem da ćemo dobar dio i zatvoriti za španjolskog predsjedanja. Činjenica da smo maknuli i druge prepreke daje nam snage da preostali posao završimo s voljom i u vremenu u kojem smo predviđali', rekla je Kosor. Obrazlažući vladine amandmane na prijedlog ustavnih promjena, izvijestila je da vlada predlaže dopunu Izvorišnih osnova Ustava formulacijom o pobjedi hrvatskih branitelja u pravednom, legitimnom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, u skladu sa saborskom Deklaracijom o Domovinskom ratu.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Branitelji nemaju veća prava, treba štiti sve stanovnike naše jadne države' Slika nije dostupna 'Mislim da branitelji ne žele privilegije, oni se nisu borili za sebe'

Premijerka je odbila tumačenje Gorana Beusa Richembergha (HNS) da će se na taj način u Ustavu dijeliti hrvatski građani koji su, ističe HNS-ovac, svi branili Hrvatsku, 'i branitelji i radnici i umirovljenici'. 'I hrvatski branitelji su građani RH, ali nisu svi građani branili domovinu, nisu svi imali hrabrosti, mudrosti i odlučnosti ustati na obranu i to je povijesna činjenica', odgovorila mu je Kosor.

Kriminalci zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju

Vlada predlaže i da se Ustavom utvrdi posebna skrb države prema braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, udovicama, djeci i roditeljima poginulih branitelja. Predlaže i brisanje rješenja po kojem bi predsjednik Vrhovnog suda podnosio izvješće Saboru, a Kosor je objasnila da je takvo rješenje izazvalo negativne reakcije sudstva te 'izazvalo nepotrebne rasprave o potpunoj neovisnosti sudske vlasti u Hrvatskoj'. Naglasila je i da u većini zemalja EU predsjednici vrhovnog suda ne podnose izvješće parlamentu.

Vlada je amandmanom zatražila i da se razdvoji stupanje na snagu europskog uhidbenog naloga od mogućnosti izručenja hrvatskih državljana pravosudnim tijelima drugih država na temelju sklopljenih međunarodnih ugovora, koja bi na snagu stupila s donošenjem ustavnih promjena. Kosor je objasnila da bi se time omogućilo Ministarstvu pravosuđa da vrlo brzo pokrene sve mehanizme za sklapanje ugovora s drugim državama kojima će se stati na kraj organiziranom kriminalu i korupciji, odnosno kriminalcima koji zloupotrebljavaju ustavne odredbe o neizručivanju.

>> Promjene Ustava: Dobar odgovor na promjene koje je donio život

Vlada je predložila i novi članak Ustava po kojem će Predsjednik RH odlukom utvrditi ustrojstvo i djelokrug svog ureda, čime će se, po premijerkinim riječima, riješiti prijepori u javnom i političkom životu. Kosor je naglasila da je takvo rješenje osobno usuglasila s predsjednikom Ivom Josipovićem. Sjednica je nastavljena raspravom po klubovima. (Hina)