Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi interes RH završiti pregovore

Kosor: Dogovorom o glasovanju dijaspore dobila Hrvatska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Za svagda smo osigurali glasovanje hrvatskih državljana izvan granica Hrvatske', istaknula je premijerka.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je danas da je njezinim dogovorom s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem oko glasovanja dijaspore 'dobila Hrvatska'. 'Tim smo dogovorom za svagda osigurali glasovanje hrvatskih državljana izvan granica Hrvatske', rekla je Kosor novinarima nakon 16. konferencije Zajednice povratnika Hrvatske.

Pročitajte i ovo Umirovljenik - 3 Ima i zadovoljnih Vladine mjere pomoći - predizborni trik ili? "To je super, za otići na jednu kavu" Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima

>> Milanović: Hrvati iz BiH će u SDP-u imati partnera

Istaknula je da se tim dogovorom u Ustav RH ugrađuje pravo hrvatskih državljana izvan zemlje da glasuju te da imaju svoja tri zastupnika u Saboru. Podsjetila je da su pojedine stranke i čelnici stranaka u izbornoj kampanji 2007. i prijašnjim kampanjama to pravo apsolutno osporavali.

Predsjednica Vlade rekla je da je taj dogovor primjer, što se tiče HDZ-a, kako za interes Hrvatske - a on je završiti pregovore i postati 28 članica EU - stavlja na prvo mjesto. Tu odluku je ocijenila dobrom rekavši da su na jutrošnjem sastanku predsjednici županijskih odbora iz cijele Hrvatske pozdravili taj dogovor koji omogućuje izmjene Ustava, završetak pregovora do kraja godine te potpisivanje pristupnog ugovora početkom 2011. To je dobra poruka i građanima da se dvije stranke, jedna vladajuća i najveća te oporbena, mogu dogovoriti oko bar jednog ključnog pitanja za Hrvatsku, što je jako važna stvar.

Upitana kako to da su iz BiH stigle reakcije da je dogovor diskriminirajući za njih Kosor je odgovorila da to nije istina. Podsjetila je na reakciju predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je pozdravio dogovor predsjednice Vlade i HDZ-a i predsjednika SDP-a.

Na upit kada kreće revizija svih državnih agencija Kosor je rekla da ona ide te da taj posao treba biti gotov u 45 dana. (Hina)

>> Hrvati iz BiH: Ustavne promjene su ponižavajuće

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene