Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NP bilježe uzlet

Kornati danas slave 33. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kameniti otoci u morskom plavetnilu. Pravi raj za posjetitelje Kornata koji danas slave 33. rođendan.

'Toliko malih otočića od kamena i bez ijedne biljke. Tek poneko stablo. Jako zanimljivo', kaže Elke, turistkinja iz Njemačke. 'Prelijepo je. Išli smo na izlet brodom.', kaže Wilhelm, turist iz Njemačke. Kornatsko otočje danas slavi rođendan. Postalo je nacionalnim parkom prije 33 godine.

Pročitajte i ovo Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona" Letovi - 2 Problem za cjelogodišnji turizam Ima turista, ali nema letova: "Ako već nemamo infrastrukturu za vlakove, onda bismo morali imati avionske linije"

'Nacionalni parkovi su nešto specifično, to je jedan živi organizam', kaže Robert Bobinac, ravnatelj NP Kornati. 'Mi imamo naplatu ulaznica po plovilima. Lani do ovog doba je bilo negdje oko 6 tisuća zabilježenih individualnih plovila, a sad imamo već, ta brojka se penje blizu 7 tisuća', kaže Marko Turčinov, voditelj službe za turizam NP Kornati.

>>OVO je jedan od najbrže rastućih trendova na našem turističkom tržištu

Uzlet bilježe i ostali hrvatski nacionalni parkovi. Vodena raskoš Plitvica i Krke, bogata prirodna raznolikost Brijuna na sjevernom i Mljeta na južnom Jadranu, zanimljivost Risnjaka i najmlađeg nacionalnog parka Sjevernog Velebita, ali i strahopoštovanje koje izaziva Paklenica.

Prošle je godine hrvatske nacionalne parkove posjetilo 2 285 409 gostiju. Najviše ih je vidjelo Plitvička jezera, Krku i Brijune.

Ovih se dana uživa i u Krki i nad njom. 'Super, krasni su ovi slapovi Krke', kaže Andrej iz Slovenije. 'Divno je. Kupanje u Krki je nezaboravan doživljaj. Preporučujem ga svima', kaže Laura iz Nizozemske.

'Fantastično je, ostali smo zatečeni ljepotom', kaže Cristina iz Mađarske. Ove je godine posjetitelja više nego ikad. '478 tisuća posjetitelja, što predstavlja porast od šest posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine', kaže Katia Župan, glasnogovornica NP Krka.

Nacionalni parkovi stranim su gostima sve više u planu putovanja. 'Prije dolaska u Hrvatsku istraživali smo što posjetiti', kaže Lily iz Engleske. 'Idemo još na Kornate i možda na Plitvice', kaže Joe iz Engleske Izbor je nepresušan. Pogotovo za one koje će na ovo ljeto podsjećati ljepote hrvatskih bisera.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene