Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sekunda nepažnje može biti fatalna

Četvrti najsmrtonosniji ubojica na prometnicama: Usprkos opasnosti, u vožnji ga koristi 90 posto vozača

Korištenje mobitela tijekom vožnje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Korištenje mobitela tijekom vožnje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Korištenje mobitela tijekom vožnje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Korištenje mobitela tijekom vožnje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Korištenje mobitela tijekom vožnje/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Gotovo 90 posto hrvatskih vozača tjekom vožnje koristi mobitel. Takva vožnja je jednako opasna kao i vožnja u pijanom stanju.

Korištenje mobitela četvrti je uzrok smrti na cestama. Ispred njega su brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Pročitajte i ovo Vožnja u suprotnom smjeru Što mu je bilo? VIDEO Snimka koja ledi krv u žilama: "Pogledajte kako je kamikaza zamalo izazvao sudar!" Prometna nesreća u Kaštel Sućurcu Potresna objava Brojni se opraštaju od poginule mlade majke: "Ostat ćeš zauvijek u našim srcima. Nećemo te zaboraviti"

Prilikom vožnje vozači najčešće koriste telefon kako bi razgovarali, na drugom mjestu je traženje GPS signala, dok je na trećem mjestu pisanje SMS poruka. Pisanje poruka povećava mogućnost nesreće za 23 puta.

Međutim, policija tvrdi da je teško dokazati za koliko su točno nesreća krivi mobiteli mobiteli.

"Ako sumnjamo da je netko prije teške prometne nesreće koristio mobitel, onda to pokušavamo utvrditi preko operatera te na taj način vidjeti da li je mobitel uzrok nesreće", rekao je Josip Mataija, iz Odjela za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Istraživanja pokazuju da svaki drugi vozač na cestama koristi mobitel.

"Akteri u prometu nisu dovoljno svjesni da zapravo jedna sekunda koja ometene vožnje može biti fatalna", rekao je Alen Ostojić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Kazna za korištenje mobitela je 500 kuna. Međutim, veliki problem za policiju i struku je što vozači telefoniranje ne smatraju opasnim prekršajem.

"Sva istraživanja i anketiranja koja su provedena pokazuju da jedan veći dio vozača, bez obzira na visinu kazne od 500 kuna, koristi mobitel bez obzira na potencijalne opasnosti", rekao je Sinan Alispahić iz HAK-a.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene