Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrad tjera i turiste

Korčulanima dosta smrada: Blokirali ilegalni deponij smeća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesnosan smrad Koručulani više nisu mogli trpjeti, pa su izašli na ulice. Sanacija ilegalnog odlagališta Kogojevica kod Lumbarde dogovorena je prije pet godina. Potpisan je ugovor, ali nikako da se krene u realizaciju. Smeće je netaknuto, već godinama lagano gori, ali i širi zaraze.

Mještani Lumbarde jutros su kamionima blokirali prilaz ilegalnom deponiju. 'Mi ćemo od 1. svibnja pa nadalje blokirati smetlište i nećemo dozvoliti da se dalje dovozi', kažu mještani.

Pročitajte i ovo Smeće u srcu Splita - 2 miškolovke na balkonima Je li ovo moguće? Ispred kuća u centru grada imaju mali Karepovac: "Smrdi, ima štakora, ljudi ne mogu otvoriti prozor..." Rezultati istrage o odronu - 2 Ljutiti građani Misterij odrona na Jakuševcu: "To je zlostavljanje, da pitam bilo koga u gradu tko bi se s nama mijenjao za tih 6000 kuna...''

>> 'Zbog odlagališta otpada ne možemo ni naprijed, ni nazad'

Jer, 60 posto smeća s cijele Korčule dolazi upravo ovdje. No, veliki prostor postao je zasićen. Više ne može primati otpad. Dioksini su tu već nekoliko godina. Korčulanima je ugroženo i zdravlje.

'Mislim da je ovo rak-rana ovog mjesta i mi to trebamo riješiti što prije', kazao je zamjenik načelnika Igor Kršinić.

Jer ovaj prostor živi od gospodarstva, ali nažalost - neuređen deponij im sve upropaštava. Najviše turizam.

'Kad puše određeni vjetar ti smradovi koji se ovdje pojavljuju uznemiruju stanovništvo, ali i turiste', kaže Nedo Lipanović. 'Trebamo se angažirati i maknuti to'.

Da bi situacija bila još žalosnija, deponij je od prvih kuća udaljen manje od kilometra. 'Nama ne preostaje ništa drugo nego da bacamo smeće u more kao Albanci. Pa gdje dođe da dođe'.

Jednostavno su, kažu, došli do zida. Problem moraju riješiti, a prostora nema. Sanacija je počela prije nekoliko godina, ali još uvijek su na početku. Hrpa smeća, a oko njega - nedirnuta priroda.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene