Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjena zakona

Konzumiranje droga prestaje biti kazneno djelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konzumiranje droga više neće biti kazneno djelo, nego prekršajno, najavio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić, a potvrdila vlada na Facebooku i Twitteru.

'Pratimo vaše komentare već dugo i složili smo se da je kazna od tri mjeseca dovoljna da bi društvo izrazilo stav o neprihvatljivosti konzumiranja opojnih droga', napisala je Vlada na Faceboku uz poveznicu na članak u 'Novome listu' kojem je ministar pravosuđa potvrdio namjeru ukidanja odredbe koje su kazneno sankcionirale i posjedovanje najmanjih količina droge.

Na Twitteru je vlada uz poveznicu na taj članak napisala 'kome je ova vijest izmamila osmijeh jutros? Obećano-ispunjeno'.

Pročitajte i ovo Njemačka legalizirala marihuanu - 1 Od 1. travnja Njemačka je legalizirala uporabu i uzgoj kanabisa: Pogledajte kolike količine su dozvoljene Ilustracija Uhićena petorica Otkriveno tko je izrešetao i spalio šest osoba i ostavio ih da umru usred pustinje

>> Studija potvrdila: Marihuana ne šteti zdravlju

Ministar je za list izjavio kako misli da je za posjedovanje droge za vlastitu uporabu prekršajna odgovornost dovoljna. Dodao je da je 'maksimalna kazna od tri mjeseca zatvora predviđena Zakonom o suzbijanju zloporabe droga dovoljna' da bi društvo izrazilo stajalište o neprihvatljivosti konzumiranja droge.

Naveo je da je ta kazna 'proporcionalna težini djela i prikladnija od kaznene odgovornosti jer nema stigmatizirajući karakter i ne dovodi do toga da se ovisnici ili povremeni konzumenti upisuju u kaznenu evidenciju, što im može štetiti kod uključivanja u društvo'. U Ministarstvu smatraju da je kazneno pravo neučinkovito u suzbijanju konzumacije opojnih droga.

Prema trenutnom zakonu kazna zatvora do jedne godine

'Prebacivanjem posjedovanja droga iz kaznene u prekršajnu sferu uštedio bi se i novac jer se za posjedovanje droge vodi i veliki broj kaznenih postupaka, a dosta veliki postotak zatvorske populacije čine osobe za to djelo', rekao je ministar Orsat Miljenić. Osim toga, osobe koje se koriste drogom za osobnu konzumaciju ne ugrožavaju druge, što je jedan od uvjeta da bi određeno ponašanje bilo kazneno sankcionirano, smatraju u ministarstvu.

>> Zagreb: Uhićen s gotovo 100 grama heroina

Posjedovanje droga trenutačno je regulirano Kaznenim zakonom koji za to djelo predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do jedne godine. Osuđene osobe uz to se još vode u kaznenoj evidenciji. Iako se prošle godine nacrtom novoga kaznenog zakona predviđalo da se posjedovanje droge za osobne potrebe prepusti prekršajnoj odgovornosti, HDZ je odbio takav prijedlog.

'Najvažnije da zlouporaba droga oistane u zoni kažnjavanja'

Privremeni ravnatelj Ureda za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klarić slaže se da bi 'prebacivanje posjedovanja droga iz kaznene u prekršajnu sferu bilo učinkovitije i jeftinije jer bi rasteretilo pravosudni sustav od preskupih i ne previše učinkovitih postupaka'. Po njegovim podatcima, policija na godinu podigne između 7.500 i 8.000 kaznenih prijava za zloporabu droga, od čega se 65 posto odnosi na posjedovanje koje državna odvjetništva uglavnom 'prebacuju u zonu prekršaja'.

Klarić smatra kako je najvažnije da zloporaba droga 'u svakom slučaju ostane u zoni kažnjavanja te da se konzumenti maknu s ceste i uključe u sustav koji im treba pomoći'. Također misli kako je nužno da Ministarstvo zdravlja odredi količinu droge koja će biti za osobne potrebe. Klariću je blizak austrijski model po kojemu se za osobne potrebe smatra od pet do deset grama marihuane, 0,5 grama heroina, od 0,5 do grama kokaina te jedna do dvije doze ecstasyja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene