Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od ove jeseni u Nadzornim odborima državnih tvrtki više neće sjediti ministri i državni tajnici već stručne osobe koje će se birati kroz javne natječaje.


Do sada je država pokazala zavidnu razinu diletantizma u kontroli svojih poduzeća koja su ogrezla u brojnim aferama i kriminalu čijim se dokazivanjem bavi USKOK. Sada bi kontrola trebala biti puno bolja, no stručnjaci kažu da je tako nešto teško očekivati. Država je svoje tvrtke nadzirala loše ili je namjerno zatvarala oči. Ogromne afere u HEP-u, HŽ-u ili HAC-u nije spriječio niti jedan od čelnih ljudi Vlade čiji je posao bio da nadziru te tvrtke. Sada će u Nadzorne odbore državnih tvrtki sjesti profesionalci birani preko natječaja. Stručnjaci kažu kako je to dobro, ali da problem leži u odgvornosti.

Vezani članci Članovi Vlade tradicionalno pozirali za zajedničku fotografiju Članovi Vlade tradicionalno pozirali za zajedničku fotografiju: Počinje odbrojavanje do prvog odlaska? Darko Horvat Horvat otkrio hoće li se nastaviti subvencije stambenih kredita: ''Meni dosad nitko nije prijetio...''

'Svugdje u razvijenom svijetu članovi Nadzornog odbora odgovaraju svojom privatnom imovinom za štetu koju učini društvo. U Hrvatskoj nažalost ne, u Hrvatskoj je funkcija članova Nadzornih odbora u javnim poduzećima u kojim je država vlasnik je svedena na protokolarnu,' rekao je ekonomski analitičar Damir Novotny. Novi nadzornici birat će se kroz natječaje, ne smiju se privatno baviti poslovima kojima i javna tvrtka. Prednost će imati kandidati sa certifikatom. Posao je velik jer će se natječajem birati članovi Nadzornih Odbora u 20 javnih tvrtki, 60 sa većinskim vlasništvom države i u 400-tinjak sa manjinskim.

>> Politika napušta nadzorne odbore

'Natječaj provode javna ministarstva u čiji resor spada obavljanje djelatnosti trgovačkih društava, natječaj se raspisuje u Narodnim novinama i na internetskim strancicama ministarstva,' rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Dok su ministri nadzirali, milijuni su nestajali. No odgovornost su prebacivali na one koji su im ispred nosa sklanjali milijune. 'Uvijek je bilo lopova pa će nažalost uvijek i biti,' bile su riječi Božidara Kalmete u rujnu 2009. godine. 'Ništa kao predsjednik Nadzornog Odbora nisam mogao učiniti jer ne pratim dnevni tijek rada u brodogradlištu,' rekao je ministar obrane Branko Vukelić. Virtulalno nadziranje trebalo bi nestati sa stručnjacima koji će doista pratiti posao u tvrtkama. Valjda će oni biti uspješniji u čuvanju imovine svih građana Hrvatske.