Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dostavili jamstva

Konstruktor i IGH sačuvali posao stoljeća u Crnoj Gori!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitski Konstruktor ipak je uspio sačuvati posao stoljeća u Crnoj Gori!

'Hrvatski konzorcij, na čelu sa Konstruktorom iz Splita dostavio je pisane garancije, koje zadovoljavaju uslove tendera i omogućavaju sklapanje financijskih ugovora. Vlada Crne Gore će nastaviti predviđenu proceduru analize dostavljenih ponuda i zaključivanja ugovora sa hravatskim konzorcijem i financijskim institucijama', stoji u priopćenju crnogorskog Ministarstva prometa, kojeg potpisuje Zoran Radonjić, predsjednik Komisije za sprovođenje tenderskog postupka i pregovaranja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konstruktor otpada Crnogorska Vlada izgubila godinu dana oko autoceste Slika nije dostupna Na pomolu 'propast stoljeća' Potvrda iz IGH: UniCredito nije dao jamstva

>> Hrvatska se bori sačuvati posao stoljeća u Crnoj Gori

Nakon sastanka u Podgorici istu vijest priopćili su ministar ministar prometa Crne Gore, Andrija Lompar i predstavnik konzorcija Željko Žderić. Hrvatski Konstruktor, IGH i Tehnika osigurali su 810 milijuna eura potrebnih jamstava od međunarodnih kreditnih institucija, rekao je Žderić, ali nije otkrio o kojim je institucijama riječ. Žderić je rekao da se ne radi o garancijama hrvatske Vlade, već o međunarodnim državnim institucijama. To je potvrdio i ministar prometa Andrija Lompar, koji je rekao da su garancije validne ali ni on nije htio tko garantira 810 milijuna eura.

Slijedi zaključivanje finalnih financijskih ugovora Vlade s hrvatskim konzorcijem i financijskim institucijama. Hrvatski konzorcij, prvorangirani na tenderu za gradnju autoceste u Crnoj Gori, procijenio je vrijednost tog posla na 2,77 milijardi eura, od čega bi učešće države bilo 1,74 milijarde. Radovi bi trebali početi u proljeće najavio je Lompar.

Podsjetimo, cijeli biznis oko izgradnje autoceste Bar-Boljare, vrijedan je oko tri milijarde eura, a ugrožen je bio zbog nedostatka novca. Podsjetimo, isto tako, kako je hrvatskim graditeljima za početak radova treba trideset milijuna eura i kako bi novoosnovani Vladin Fond za spas gospodarstva mogao uskočiti s tim iznosom. 'Ako se to dogodi to će biti dobitna kombinacija za nas. Mi ne idemo samo tim putem, tražimo potporu i svjetske i europske banke za taj veliki posao', rekao je tada direktor IGH Jure Radić.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene