Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare u Banskim dvorima o slučaju 'švicarski franak'.


'Vlada će Saboru ovog tjedna uputiti izmjene zakona o Potrošačkom kreditiranju kojim se franak fiksira na 6,39 kuna u sljedećih godinu dana, i to na teret financijskih institucija. Deseci tisuća obitelji  večeras mogu ići mirno spavati i više ne moraju gledati tečajnu listu', poručio je premijer dodavši da je to bila njegova 'državnička dužnost'.

Vezani članci Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Komentar Ivane Petrović o samitu NATO-a: "Trebalo je pregristi sve antagonizme i sve tragikomične uvrede, jer ovo je država, a ne feud koji su nekom mama i tata ostavili u nasljeđe" Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Premijer je istaknuo da je odluka donesena u kratkom i intenzivnom postupku i kako je ona bez presedana.

Nakon godinu dana, naglasio je Milanović, vodit će se razgovori o mogućnosti da se krediti u švicarskim francima konverziraju u kune, no za to će biti potreba suglasnost HNB-a.

Govoreći o mogućnosti tužbi banaka zbog ove odluke, Milanović je rekao da je Vlada jasno pokazala svoj stav i da je jedina moguća tužba ustavna tužba. 'Tužbe banaka prema građanima dužnicima nisu moguće. Država je tu da zaštiti svoje građane', rekao je Milanović.

Odgovarajući na novinarsko pitanja što će biti za godinu dana i o kakvoj vrsti konverzije će se raditi te tko će snositi troškove, Milanović je rekao da će glavnu riječ voditi Narodna banka.

'Dali smo godinu predaha, dali smo rješenje. Već smo ga jednom dali međutim ovo što se dogodilo s frankom prije tjedan dana je bez presedana, to se nikad nije dogodilo i upravo zato u ovoj situaciji mi nismo znali baš tako jasno odakle da počnemo. Dakle ne može nam nitko dati jasan savjet, trebalo je donijeti i političku u i državničku odluku tek na kraju stručnu, majko Božja', rekao je na kraju kratke konefrencije premijer Milanović i napustio prostoriju u kojoj se održavala.

U Hrvatskoj je u švicarskim francima zaduženo oko 60 tisuća građana.

Banke spremne 3 mjeseca snositi trošak mjera za lakšu otplatu kredita u 'švicarcima'

Nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu financija, iz Hrvatske udruge banaka su poručili kako su banke spremne kratkoročno, do tri mjeseca, samostalno snositi trošak mjere za ublažavanje posljedica snažnog rasta 'švicarca'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook