Andrej Plenković na konferenciji za medije
Andrej Plenković na konferenciji za medije Foto: Patrik Macek/Pixsell

Premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije rekao je da moramo pronaći onoga tkoje potaknuo mladića na napad na hrvatske policijace te je ponovio da ima elemenata terorizma. Prozvao je oporbene političare da šire mržnju, a oštro je prozvao i predsjednika Milanovića.


Premijer Andrej Plenković izjavio je na početku sjednice Vlade da prema informacijama kojima zasad raspolažu napad na policajce na Markovu trgu ima i elemente terorističkog akta.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković Plenković: ''Situacija s koronavirusom vrlo je ozbiljna, Stožer priprema paket novih mjera'' Ilustracija Plenković: ''Strože mjere možemo izbjeći odgovornim ponašanjem. Zdravstveni sustav nije pred slomom, ali...''

Na presici je pojasnio da je bilo pucanja na tri policajca, a da je, srećom, ranjen samo jedan policajac. ''On je dobro, snažan je i mlad, oporavlja se'', rekao je predsjednik Vlade. Kaže da su prognoze da je stabilno i da će oporavak ići dobro.

Plenković je rekao da je to bio pokušaj teškog ubojstva i da ima elemenata terorističkog akta. ''Bila je riječ o napadu koji može prouzročiti smrt'', rekao je. ''Nije on ovdje naišao usput. U ponedjeljak ujutro, ispred Vlade, došao je iz Kutine koja nije susjedna četvrt, ispucao rafale. Ovo je ozbiljna situacija, trebamo kao društvo ispitati koji su motivi i razlozi ovakvoga čina'', istaknuo je premijer. Siguran je da će se ispitati koji su razlozi da mlad čovjek dođe u poziciju da učini nešto ovakvo. ''Moramo se zapitati kako je došlo do radikalizacije. Ovo je radikalizacija. Treba vidjeti tko je na njega utjecao, izvore iz kojih se napajao da napravi ovakav čin. Vidjet ćemo tko je odgovoran. Moramo vidjeti tko su i politički akteri koji potiču mržnju. Izjave Ivana Penave i Karoline Vidović Krišto neprihvatljive su '', ocijenio je. Dodao je da postoji i odgovornost nekih medija koji potiču mržnju.

''Mi imamo problem radikalizacije društva sada. Pazite, ovo nije uvezena radikalizacija. Ovo je naš, hrvatski proizvod. I to treba riješiti'', poručio je predsjednik Vlade.

Podsjetio je da je HDZ prije tri mjeseca dobio povjerenje građana na izborima. Apelirao je na sve da se podigne razina odgovornosti  i stvaranja kulture u javnom prostoru koja neće dovesti do onoga što se dogodilo prije dva dana. Još je jednom oštro osudio čin u ponedjeljak.

Oštro prozvao predsjednika Milanovića

Rekao je da tijela koja su nadležna za borbu protiv korupcije rade svoj posao samostalno i neovisno od utjecaja politike. Za izvide je ponovio da su tajni i da on o tome nije znao za što ga je prozivao predsjednik Zoran Milanović. Ponovio je da se nije bavio time tko s kim ruča, večera...

''To je izvitoperen način, to je obrazac kako se netko drugi ponašao ranije - protuzakonito'', rekao je i dodao da se ne može načuditi inicijativi oporbe o osnivanju istražnog povjerenstva dok tijela rade svoj posao. ''Je li smisao da se pohvali DORH?'' zapitao se i dodao da bi to bilo zlorabljenje institucija. ''Imamo teze da je zbog Janafa ugrožena nacionalna sigurnost. Odbacujem teze o tome i teze da je netko nekoga trebao upozoravati. Možda je Milanović dok je bio premijer znao gdje mu ministri idu na ručak, ja ne znam, ne znam ni kamo on ide. Ne treba nikoga voditi za ruku i govoriti gdje da ruča'', objasnio je.

''Dopuštene demonstracije protiv Vlade''

Dodao je da je zabrinjavajuće da je mladić mogao doći u posjed dva vatrena oružja te naglasio da treba pronaći tko sve ima ilegalno oružje. Rekao je da je i sinoć na Markovu trgu održano javno okupljanje poštujući nove mjere. Rekao je da se i dalje mogu i dalje održavati prosvjedi i demonstracije protiv Vlade, ako se to uredno prijavi. ''Nema zlonamjernog razloga da se zatvori Trg, da smo mi jedva dočekali da zabranimo medijima da nas nešto pita. To su tlapnje i gluposti i bezobrazno je to govoriti dok se liječi ranjeni policajac'', rekao je.

''Oni koji skupljaju dnevnice od ponedjeljka i četvrtka, petkom istresaju lubenice pred Vladom... Neću spomenuti o kome se radi, nisu vrijedni toga'', rekao je i dodao da će policija temeljem procjena donijeti odluku kakve će ubuduće biti mjere.

Ne isključuje mogućnost novih incidenata

''Moramo pronaći gnijezdo odakle je sve ovo krenulo. Imamo političku odgovornost da dođemo do kraja. Moramo saznati tko je taj koji puca na hrvatskog policajca'', naglasio je. Na pitanje boji li se još takvih incidenata, odgovorio je da to ne isključuje. ''Ako smo imali toliko objava koje su davale potporu tom zločinu, to ne isključujem. Internet je izvukao najgore - mržnju, netrpeljivost... Svatko tko to piše trebao bi se zapitati da je meta rafala bio njegov tata, suprug, sin... To je zlo'', zaključio je.

Na upit ima li pojačano osiguranje, rekao je da to prepušta sigurnosnoj procjeni, ali da zasad nije bilo promjene. Dodao je da je ovo ekstreman slučaj, da je bilo zabijanja Yuga u zgradu Sabora, bacanja predmeta na Ivicu Račana... ''Ovo je novo normalno. Netko drugi može biti inspiriran počiniteljem zločina. Imali smo likvidaciju dilera u Splitu, sad ovo. Što će biti treće ne znam. Ne prizivam, ali ne isključujem'', zaključio je predsjednik Vlade. Rekao je da nitko nije ovo mogao zamisliti. ''Da smo digli sigurnost nakon lubenica, smijali bi nam se da smo se preplašili lubenica, dinja... A da smo to napravili, možda se ne bi dogodilo, a policajac je mogao danas ne biti živ'', ispričao je. ''Prijeđena je granica, moramo pronaći onoga tko je odgovoran da se mlađi punoljetnik nađe u ovoj situaciji'', zaključio je.

Nije želio procjenjivati kad možemo očekivati cjepivo protiv korone, a najavio je da će konferencije za medije održavati svakoga četvrtka nakon sjednice Vlade.