Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi na Braču

Stanovnici Bola na nogama, ne daju jednu od najljepših plaža na svijetu: "Opet nam se događa da pokušavaju oteti dite materi"

Aktualno Galerija Zlatni rat - 4 Zlatni rat - 4 Foto: DNEVNIK.hr Zlatni rat - 3 Zlatni rat - 3 Foto: DNEVNIK.hr Zlatni rat - 2 Zlatni rat - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zlatni rat - 1 Galerija 1/4 >>
Stanovnici Bola na Braču na nogama su zbog, kako kažu, otimanja diteta materi. Naime, u prijedlogu novog Zakona o pomorskom dobru preko noći je osvanula ideja prema kojoj upravljanje plažom Zlatni rat od Općine preuzima županijska ustanova.

Jedna od naših plaža kojoj se divi dobar dio svijeta mamac je za biznis. "Zlatni rat apsolutno uvijek bio je zlatna koka", navodi Dinko Karninčić, voditelj plaže Zlatni rat.

Kafići, restorani, pedaline, trampolin - tu ima za svakog ponešto. I plaćaju koncesiju.

"Mi imamo dvadesetak subjekata na plaži - pedaline, gliseri, banane. Slije se dovoljno novca da možemo normalno funkcionirati", dodaje u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Marija Juriča.

Novac je dobrodošao općinskom proračunu. No sada je u zadnji čas pred glasanje o novom Zakonu o pomorskom dobru ubačena stavka o prebacivanju upravljanja plažom s Općine na županijsku ustanovu.

"Ponovno nam se događa situacija da se pokušava oteti dite materi, odnosno nadležnost nad upravljanjem prenijeti na neke koji tu ne žive", smatra Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice Bol.

Plažom bi upravljala županijska ustanova

Ako zakon prođe u Saboru, plažom bi upravljala i sve prihode uzimala županijska Javna ustanova More i Krš.

"Zlatni rat zaštićeni je krajobraz. Najznačajniji prihodi od koncesija su velik postotak. Riječ je o milijunima kuna koje su se uprihodile", kazala je načelnica Općine Bol Katarina Marčić.

Iz županijske ustanove More i Krš poručuju da žele veće sudjelovanje onih koji se brinu o zaštiti prirode.

Potrebno je, kažu, izraditi zonaciju prostora i standardizirati sve objekte. Općina pak ne odustaje. Pozdravljaju zaštitu prirode, ali potpuno prebacivanje prihoda na županijsku ustanovu ne žele.

Tko je i zbog čega stavio tu odredbu u novi Zakon - ne zna se. Ali se zna da je Bol bio više puta u fokusu javnosti zbog koncesija.

Nekadašnjem županu Ževrnji presudila je upravo bitka s koncesijama. Nedavno su poduzetnici kampirali pred Općinom kako bi predali zahtjev za koncesiju. Sada je pitanje hoće li upravljanje ostati Boljanima ili ne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene