Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sređivanje popisa birača

Konačno uvođenje reda: Broj birača smanjen je za 750.000!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više birača nego stanovnika. Novim zakonima koji su stupili na snagu Hrvatska je krenula u rješavanje apsurda starog dva desetljeća. Ministarstvo uprave tako je otkrilo i birače koji su davno prešli stotu.

Drniš je prvi primjer sređivanja popisa birača. Ovo malo mjesto donedavno je imalo 8.800 birača. Uvidom u popis broj se naglo smanjio za više od 1000 ljudi.

Pročitajte i ovo Izbori na selu; ilustracija Politika (ne)jednakosti Nemaju svi jednake mogućnosti doći do birališta: Kome je važan glas onih koji žive u selima kojih nema ni na karti, bez autobusa i ceste? Ilustracija Mala škola izbora Kako pravilno glasati: Znate li što je preferencijalno glasanje?

Mnogo je smiješnih primjera. Na popisu su tako pronađeni oni koji su po godini rođenja davno prešli stotu. Drugim riječima, i mrtvi su glasovali. 'To znači da činjenica smrti nije konstatirana negdje pa sukladno tome i sukladno sadašnjem zakonu nije mogao biti izbrisan s popisa birača', kaže ministar Arsen Bauk.

U registru birača sada možete provjeriti jeste li upisani te prijaviti ukoliko se niste pronašli, ali i provjeriti biračka mjesta te, primjerice, koliko je birača prijavljeno na istoj adresi.

>> Bauk: Hrvatska će imati između 3,7 i 3,8 milijuna birača

750.000 birača manje je na popisu. 412.000 s prebivalištem u inozemstvu mora se ubuduće za svake izbore registrirati. 340.000 onih koji nemaju valjanu osobnu iskaznicu brisano je s popisa. 'Osobe koje nemaju važeću osobnu iskaznicu, ukoliko takve osobe dođu na biračko mjesto uputit će ih se u ured državne uprave da se isti dan utvrdi da li imaju prebivalište, da li mogu biti dopisani u popis birača i glasovati', najavljuje ministar Bauk.

No, ovo je tek prvi korak.

'Sva ona fiktivna prebivališta se trebaju riješiti. To se ne može riješiti samo micanjem osoba koje nemaju osobne iskaznice iz popisa birača. Tu nas i dalje čeka veliki posao i MUP će biti odgovoran za provedbu zakona', upozorava Dragan Zelić iz GONG-a.

GONG upozorava i da prilikom odjave prebivališta ne smije biti selektivnog pristupa i diskriminacije. Lokalni izbori bit će prvi test.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene