Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Natalitet u padu i dalje

Konačno: Stižu detaljni rezultati popisa stanovništva!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se, nažalost, već godinama ne može pohvaliti porastom stanovništva. Stopa nataliteta i dalje je u padu, a stručnjaci tvrde i da smo sve stariji.

Državni zavod za statistiku danas će objaviti detaljnije rezultate Popisa stanovništva. Novi podaci, prema procjenama, trebali bi slijediti negativan trend koji je potvrđen i pri samoj objavi broja stanovnika iz 2011. Naime, u proteklom desetljeću, izgubili smo cijeli jedan grad veličine Rijeke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muče ih troškovi života Kineski natalitet u značajnom padu: "Još si ne možemo priuštiti da budemo roditelji" Slika nije dostupna Demorgafsko urušavanje KUDA IDE HRVATSKA? Najmanje rođenih u zadnjih 25 godina, svaki treći brak se raspada

Danas ćemo doznati kakva je struktura prema spolu, narodnosti, vjeri, jeziku, a svakako će biti najzanimljivije vidjeti kako stojimo u kategoriji starosne dobi. Ako u obzir uzmemo tipičnu hrvatsku obitelj, podaci nisu obećavajući za porast stanovništva. Prosječan broj djece kreće se tek oko 1,5, a potrebno je, znamo, dvostruko više.

U obitelji Smokrović za nedjeljnim je ručkom petero članova. Od toga troje djece. 'Ja kad sam išao u školu, moj razred je brojio 24 u jednom razredu, a sada je recimo, moj mali ide u 8. razred, njih ima 9', kaže otac Miroslav.

>> Ukoliko se nešto ne promijeni, Hrvatsku čeka manjak radne snage i velik broj umirovljenika

I na državnoj razini takvom negativnom trendu kraj se ne vidi. 2001. godine Hrvatska je imala 4.437.460 stanovnika, a 2011. 4.290.612. Za gotovo 147.000 manje. 'Stopa rodnosti nam je negdje oko 9 promila, nešto preko 9 promila, što je dosta manje od nekakvog minimalnog koji se traži za obnavljanje stanovništva, što je negdje oko 14 promila', kaže stručnjakinja za demografiju Vera Graovac Matassi.

Nažalost, velik broj mladih razmišlja o odlasku. Ovakva odluka najviše ne ide u korist seoskom stanovništvu. U Smilčiću je zato ambulanta obrasla u grmlje. Nema je tko koristiti. 'Hrvatska populacija je prema posljednjem, pretposljednjem popisu stanovništva bila stara oko 40 godina. Vjerujem da će novi popis pokazati da je hrvatsko stanovništvo starije', smatra Graovac Matassi.

A to nije nimalo dobro za tržište rada. Omjer umirovljenika i zaposlenih trenutačno je 1:1,2. Za održivost sustava potreban je omjer 1:3. Pad broja stanovnika odražava se na cijelom sustavu. Promjenu bi mogla donijeti jedino čvršća natalitetna politika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene