Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Tehnički spremna''

Hrvatski europarlamentarci imaju poruku za Europsku komisiju, kojoj je na dnevnom redu izvješće o hrvatskoj spremnosti za šengenski prostor

Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Foto: Afp
Na dnevnom redu Europske komisije u utorak je izvješće o hrvatskom ispunjavanju uvjeta za ulazak u šengenski prostor, a hrvatski europarlamentarci poručuju: ''Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika.''

"Kolegij povjerenika sutra će ocijeniti napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija potrebnih za ulazak u šengenski prostor", rekla je Andreeva nakon što su šefovi kabineta svih povjernika utvrdili konačni dnevni red sutrašnjeg sastanka Komisije.

Komisija se ovaj put sastaje u utorak popodne u Strasbourgu jer se tamo održava plenarna sjednica Europske komisije. Inače, Komisija se sastaje jednom tjedno, srijedom ujutro u Bruxellesu, a u tjednu kada u Strasbourgu zasjeda Europski parlament, utorkom popodne.

Izvješće o ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen prvotno se trebalo naći na dnevnom redu Europske komisije za sjednicu 2. listopada, zatim je bilo pomaknuto na 16. listopada, a onda na 22. listopada.

Za ulazak u šengenski prostor potrebno je ispuniti niz preduvjeta, među inima preuzeti odgovornost za kontrolu vanjskih granica te izdavati schengenske vize u ime ostalih država članica toga prostora. Zatim je potrebno uspostaviti učinkovitu suradnju sa sigurnosnim tijelima članica toga prostora kako bi se sačuvala visoka razina sigurnost nakon što se ukinu granične kontrole sa zemljama Schengena. Država koja želi biti dio toga prostora mora biti u stanju potpuno provoditi scengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i u zračnim lukama, izdavanje viza, policijsku suradnju i zaštitu osobnih podataka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Druga odgoda Slovenija ima rezerve? Ponovno odgođena odluka o ulasku Hrvatske u Schengen

Također mora biti uvezana u Schengenski informacijski sustav (SIS), najrašireniji i najveći sustav razmjene informacija o sigurnosti i upravljanju granicama u Europi. SIS omogućava nadležnim državnim tijelima, poput policije i graničnih službi, da unose i imaju pristup upozorenjima o određenim osobama ili predmetima. Ta upozorenja ne sadrže samo podatke o nekoj osobi ili predmetu, primjerice o ukradenom automobilu, nego i uputu što učiniti s njima kada se pojave na vanjskoj schengenskoj granici.

Komisija prije ulaska neke zemlje u prostor bez unutarnjih graničnih kontrola provodi tzv. šengensku evaluaciju, a povremeno i nakon toga kako bi provjerila provode li se korektno šengenski zakoni.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Schengen nije dovoljna, ali je preduvjet da bi zemlje članice mogle donijeti političku odluku o primanju u šengenski prostor.

Bugarska i Rumunjska još od 2011. imaju pozitivnu evaluaciju Europske komisije, ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Hrvatski zastupnici u EP-u: ''Hrvatska je tehnički spremna za Schengen''

''Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u šengenski prostor", zajedničkim su pismom Europskoj komisiji poručili svi hrvatski zastupnici i zastupnice u Europskom parlamentu.

To je, naime, uslijedilo kao zajednička reakcija na pismo dijela slovenskih zastupnica i zastupnika Komisiji, u kojem oni izražavaju sumnju o sposobnosti RH za pristup Schengenu.

''Hrvatska je zadovoljila sve tehničke uvjete, te sukladno tome očekujemo zeleno svjetlo Komisije za naš ulazak u Schengen, zakazan za sutra, 22. listopada“, istaknulo je svih jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Susreo se s premijerom Plenkovićem Juncker podržao ulazak Hrvatske u šengensku zonu: "Želim dati preporuku Europskom vijeću"

- Potencijalna odgoda zbog političkih pritisaka te neargumentiranih sumnji u tehničku i pravnu spremnost RH za Schengen naštetila bi kredibilitetu Komisije, ali i povjerenju građana Europske unije.

- Šengenski prostor jedno je od najvažnijih postignuća Europske unije. Sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala unutar šengenskog prostora osigurat će bolju prometnu povezanost, jačanje vanjskih granica te jednostavniju gospodarsku suradnju Hrvatske i ostatka EU. Ulazak Hrvatske u Schengeski prostor stoga je u interesu RH, Republike Slovenije, ali i EU u cjelini.

Jedanaestero hrvatskih zastupnica i zastupnika u zajedničkom pismu Komisiji podsjećaju da je Hrvatska u razdoblju od 2016. do 2019. ispunila sve tehničke uvjete za pristup Schengenu, što je već potvrdila Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Također, Europska komisija pod vodstvom predsjednika Junckera još od 2015. aktivno prati tehničku spremnost RH za pristupanje šengenskom prostoru, sukladno čemu ima apsolutni legitimitet donošenja konačne odluke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene