Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubijeni ranjenici

'Ovo je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u jamu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U spomen na ubijene ranjenike koje je partizanska vojska nakon ulaska u Zagreb u svibnju 1945. odvezla iz zagrebačkih bolnica, te bez suđenja smaknula i bacila u jamu Jazovku kod Sošica, u ponedjeljak je u organizaciji udruge Hrvatski obredni zdrug Jazovka i pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović održan pohod na mjesto tog stratišta, gdje su pronađeni ostaci 447 žrtava.

Prema riječima organizatora, to je prvi put da je netko na čelu neke državne institucije priznao postojanje mučki pobijenih žrtava pobacanih u tu jamu.

Pročitajte i ovo Komemoracija za novinara Inoslava Beškera Inoslav Bešker Komemoracija za novinarskog erudita i profesora: "Bio je naš čuvar od gluposti'' Komemoracija za žrtve dječjeg ratnog logora u Sisku u vrijeme NDH Tužna obljetnica Održana komemoracija za žrtve dječjeg logora u Sisku: "Mnoga su djeca stradala, no velik je broj usvojen i spašen"

Izaslanica predsjendice Bruna Esih, koja je u pored jame u čast žrtvama položila vijenac, poručila je da se u Hrvatskoj ne provodi i ne postoji fašizacija društva, već se ona izmišlja kao povod i opravdanje za obračun s političkim neistomišljenicima.

"Mi ovdje i na drugim stratištima svoga naroda ne žalimo za propalim državnim tvorevina koje god one bile, jer svoju državu imamo i ona je dovoljno velika da bude dom svih onih koji je vole i poštuju", rekla je Bruna Esih. Dodala je kako ne traže vraćanje u povijest, već vraćanje dostojanstva žrtvama.

Ispričala je kako je 2000. ukinuta Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava, koja je dotad utvrdila postojanje ostataka 447 žrtava, a u sljedećih 15 godina niti jedna državna institucija nije preuzela njezinu misiju i zadatak. Poručila je, međutim, kako na istini treba ustrajati jer je preduvjet za bolju budućnost, prestanak manipulacije mrtvima, kao i manipulacije živima putem istih ideoloških obrazaca koji su primjenjivani u poraću 1945.

Koncentracijski logor u dolini Velebita: 'Nevine su civile žrtvovali za svoju slobodu'

Predsjednik udruge Boris Prebeg kazao je da 25 godina govore o pobijenim ljudima koji su bačeni u tu strahotnu jamu samo zato što su voljeli Hrvatsku, ali da se vlasti nadalje oglušuju i namjerno uništavaju sve što je Hrvatsko, te mlade tjeraju u tuđinu. "Danas u Brezovici slavi se prvi hitac ispaljen u Hrvatsku državu od strane članova Komunističke partije Jugoslavije", kazao je Prebeg.

Dodao je da su pripadnici tih postrojbi ubijali branitelje domovine Hrvatske od Bleiburga preko Slovenije do ostatka tadašnje Jugoslavije. "Mi Hrvati 90-ih godina smo im oprostili ta zvjerstva, ali oni i dan danas veličaju Tita, jugoslavenstvo, zvjezdu petokraku i druge simbole pod kojima se ubijalo bez suda i zakona", kazao je Prebeg, koji se zbog toga zauzeo za lustraciju. Govor je zaključio pozdravom "Za dom i sve za Hrvatsku"

Varaždinski biskup Josip Mrzljak kazao je u propovjedi kako je laž pogubna za svako društvo, jer razdire njegovo tkivo i povjerenje među ljudima. "Zar ne prepoznajemo u ovoj rećenici stanje društvenih odnosa u našoj domovini. Ta laž u mnogima još uvijek živi i razdire tkivo društvenih odnosa" rekao je.

Ustvrdio je kako su desetljećima prikrivane razne Jazovke i Hude jame, a oni koji su ubijali žrtve i bacali ih u njih mislili su da se zločini nikad neće otkriti.

U jami Jazovka jos se uvijek nalaze kosti žrtava, a kod tog mjesta u njihovu čast su se uz prestavnike udruga i svećenstvo, među kojim je bio i vojni ordinarij Juraj Jezerinac, okupili brojni građani sa zastavama i domoljubnim oznakama. No, osim onih u dresovima reprezentacije i majicama s hrvatskim obilježima, bilo je i pojedinaca s obilježima vojske koja se borila na strani fašističkog okupatora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene