U Saboru je održana komemoracija za Žarka Domljana, predsjednika prvoga saziva Sabora od 1990. do 1992. godine. Osim toga, bio je povjesničar umjetnosti i leksikograf, a za vrijeme njegova mandata, rekao je trenutačni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, Sabor je donio niz odluka koje su odredile razvoj suvremene države i društva.

Galerija


U Saboru je održana komemoracija za Žarka Domljana, prvog predsjednik Hrvatskog sabora nakon proglašenja samostalnosti.

"Pod njegovim vodstvom Hrvatski sabor donio niz odluka i temeljnih pravnih akata koji su u bitnome odredili razvoj suvremene hrvatske države i društva", na komemoraciji je rekao predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

"Životni put doktora Žarka Domljana i njegovo osvjedočeno domoljublje može biti primjer svima nama koji služimo hrvatskim građanima. Neka mu je laka hrvatska zemlja koju je toliko volio i za koju se borio", dodao je Jandroković.

O njemu je na komemoraciji govorio i Franjo Gregurić, predsjednik Vlade od 1991. do 1992. godine: Moram reći da je Žarko Domljan bio krasan suradnik s kojim se moglo u svako doba i o svakoj temi razgovarati."

"Novija povijest Hrvatske trajno ga upisuje u zlatnu knjigu vječno zaslužnih za stvaranje Hrvatske države 90-ih godina", rekao je Gregurić.

Svoje je poštovanje iskazao i premijer Andrej Plenković: "Dostojanstvo, poštovanje, dignitet prema svakome s kim je komunicirao, ali i prema instituciji i funkcijama koje je obnašao."

"Mislim da je sve što je napravio za hrvatsku politiku i Sabor bilo spunim čvrstim ljudskim intelektualnim uvjerenjem da gradimo demokratsko i uključivo društvo", dodao je premijer.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr